Pizza er og bliver en favorit blandt mange. Og man forstår det godt, for en pizza kan varieres næsten ud i det uendelige, og der er næsten ikke noget der ikke fungerer som topping. I denne opskrift med pizza med parmaskinke er tomatsaucen byttet ud med en lækker basilikum pesto. Det giver en skøn smag til parmaskinken.
Inspiration til andre pizza opskrifter: Hjemmelavet pizza og Kartoffelpizza
Opskrift på pizza med parmaskinke

Pizza med parmaskinke
Ingredients
Pizzadej:
- 2 dl vand
- 25 g gær
- 50 g durummel
- 1 tsk. salt
- 2 spsk. olivenolie
- 275 g tipo 00 hvedemel
Pizza topping:
- 3 spsk. basilikum pesto
- 12 stykker parmaskinke
- 300 g mozzarella ost
- 1 bundt friske asparges
- frisk basilikum
Instructions
Pizzadej:
- Opløs gær i vand, rør godt rundt og tilsæt durummel
- Tilsæt salt, olivenolie og tipo 00 hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen godt og grundigt i ca. 15min på køkkenbordet eller 5min ved lav hastighed og derefter 5 min ved høj hastighed på en røremaskine
- Lad dejen hæve lunt og tildækket i en skål i ca. 60-90min
- Varm pizzastenen/bagestålet op ca. 30min inden pizzaerne skal bages i ovnen ved højste varme, ca 275 grader
- Del dejen i tre og rul hvert stykke dej ud til en pizza
Pizza topping:
- Fordel pesto på pizzabunden, men efterlad et pænt stort stykke i kanten, som kan danne skorpe
- Fordel dernæst mozzarellaost og parmaskinke på pizzabundene
- Bag pizzaen på en pizzasten i ca. 10min ved 275 graders varme eller til pizzaen er let sprød og gylden
- Skær asparges over på langs og fordel skiver af frisk asparges og basilikum på pizzaerne
Basilikumpesto
Der findes mange forskellige, gode færdiglavede basilikumspestoer i supermarkederen, men vil man gøre lige lidt ekstra for sin pizza med parmaskinke, så tager det ikke mange minutter lave en hjemmelavet pesto selv. Opskriften på basilikumpesto er nem at gå til, og smager bare lige dét bedre.
Inspiration til pizzaopskrifter: Pizza margherita og Hjemmelavet basilikum pesto
Udstyr til at lave pizza
Hvor avanceret man ønsker at gøre pizzabagningen afhænger helt af en selv. I denne opskrift bages pizzaerne på en pizzasten eller et bagestål. Hvis man ikke er indehaver af nogle af disse, kan en almindelig bageplade, vendt på hovedet, også fint bruges. Det er blot vigtigt, at den på samme måde varmes godt op i ovnen, inden pizzabunden placeres herpå. På en bageplade er det også en god idé at have et stykke bagepapir i mellem pizza og bageplade, men hvis man går efter ultra sprøde pizzaer, så skal man undvære bagepapiret. Vær også opmærksom på, at resultatet godt kan variere ift. at bruge en pizzasten/ bagestål. Lær derfor din pizzasten eller bagestål godt at kende. Hvilket giver anledning til en helt masse pizzabagning.
En pizzaspade er også et rigtig godt redskab til at få pizzaerne ind og ud af ovnen. Ovnen og pizzasten/bagestål skal varmes godt op inden bagningen. Derfor er det også vigtigt at ovnen er åben så kort tid som muligt når pizzaerne skal ind og ud, for at undgå at temperaturen falder.
Et sidste lille tip er, at placere pizzastenen/bagestålet så højt oppe i ovnen som muligt og derved bage pizzaen i et så lille “rum” som muligt. Ved at gøre “rummet” så lille som muligt er det lettere at opnå og bevare den høje temperatur, som er vigtig ved afbagningen af pizzaen.
Inspiration til italienske opskrifter: Italienske kødboller og Lasagne
Opbygningen af en pizza
Der er ikke en højere videnskab bag opbygning af en pizza, men alligevel har rækkefølgen af topping en vigtig betydning for, hvordan pizzaen ser ud, og smager når den kommer ud af ovnen. Når du topper din pizza med parmaskinke, så tænk over at de tørre toppings, som parmaskinke, skal placeres nederst, og de våde toppings, som mozarella, skal placeres på toppen. Dette er for at de tørre ingredienser ikke bliver brændt af når pizzaen bages.
Inspiration til andre italienske opskrifter: Spagetti carbonara og Bruschetta med Grana Padano
Hvilken mel skal du vælge?
Der findes rigtig mange forskellige typer og kvalitet af mel. Til en pizzadej er det en god idé at gå efter en type mel, der har et højt proteinindhold, da mængden af protein er med til at afgøre, hvor godt dejen hæver. Tipo 00 og durummel er valgt i denne opskrift på pizza med parmaskinke, da de begge er gode til pizzabagning.