Pandekager Gammeldags pandekager
Pandekager i alle afskygninger, morgen, middag og aften, er en fantastisk spise. Hvilket også er ret tydeligt, i mængden af forskellige pandekageopskrifter herinde.

Klassiske, hjemmelavede pandekager

Hvem der fandt på pandekagen, burde få en medalje. Det er simpelthen en af de bedste opfindelser inden for madlavningen, og i alle madkulturer, har de udgaver af den berømte pandekage. Om det så er en sød eller krydret version, så smager det skønt.

Til dessert er jeg klart tilhænger af den gammeldags måde at lave pandekager på. Pandekagerne skal helst være tynde, ikke alt for søde, og så smage godt selvom der ikke engang er kommet fyld i pandekagen endnu. Jeg har faktisk altid nydt mine tynde pandekager uden det mindste på sig. Min mand og børn derimod elsker versionen med sukker og syltetøj.

Inspiration til søde pandekageopskrifter: De bedste amerikanske pandekager og Sunde og tynde pandekager

Klassiske pandekage Tynde pandekager

Opskrift på gammeldags pandekager

Jeg har opfattelsen af, at en pandekageopskrift er som en trosretning. For i hver eneste familie er en specifik opskrift på pandekager gået i arv. Nogle opskrifter er med citron, andre med øl, vanilje eller noget helt fjerde. Og jeg må indrømme, at jeg ofte veksler lidt i udtrykket og smagen af mine pandekager. Især hvad kommer til f.eks citron, vanilje og kardemomme. Jeg kan også godt lide at tilføje en sjat øl, hvis vi en sjælden gang har sådan en åben i køleskabet. Det bringer nemlig de hyggeligste minder op i mig, fra jeg var barn, og min mormor og jeg bagte gammeldags pandekager i hendes skæve køkken.

Antal 8 pandekager

Ingredienser

  • 120 g hvedemel
  • 3 spsk. sukker
  • 1/2 tsk. vaniljepulver (vaniljesukker kan også bruges)
  • 3 æg
  • 3 dl mælk
  • en sjat (ca. 2 spsk.) øl (kan undlades)
  • smør til stegning

Sådan gør du

  • Pisk alle ingredienserne sammen i en skål (brug helst håndmikser eller røremaskine for at undgå klumper)
  • Smelt smør på en pande og bag steg pandekagerne lysebrune ved middel/middel-høj varme på begge sider

Pandekage dagen

Det er faktisk en gammel kristen tradition at spise pandekager på en helt bestemt dag. Man fastede nemlig i 40 dage op til påske, og i den periode måtte man ikke spise sukker, hvedemel eller æg. For at råvarerne ikke gik til spilde, så lavede og spiste man derfor pandekager inden fasten gik igang. Dengang gik pandekagedagen under navnet “hvide tirsdag”.

 

 

Følg mig rundt