Pandekager Gammeldags pandekager
Pandekager i alle afskygninger, morgen, middag og aften, er en fantastisk spise. Hvilket også er ret tydeligt, i mængden af forskellige pandekageopskrifter herinde på min blog.

Klassiske, hjemmelavede pandekager

Hvem der fandt på pandekagen, burde få en medalje. Det er simpelthen en af de bedste opfindelser inden for madlavningen, og i alle madkulturer, har de udgaver af den berømte pandekage. Om det så er en sød eller krydret version, så smager det skønt.

Til dessert er jeg klart tilhænger af den gammeldags måde at lave hjemmelavede pandekager på. Pandekagerne skal helst være tynde, ikke alt for søde, og så smage godt selvom der ikke engang er kommet fyld i pandekagen endnu. Jeg har faktisk altid nydt mine tynde pandekager uden det mindste på sig. Min mand og børn derimod elsker versionen med sukker og syltetøj. Med tiden er de sågar begyndt at fylde pandekagerne med nutella og banan. Noget som jeg også godt kan anbefale.

Inspiration til søde pandekageopskrifter: De bedste amerikanske pandekager og Sunde og tynde pandekager

Klassiske pandekage Tynde pandekager

Opskrift på gammeldags pandekager

Jeg har opfattelsen af, at en pandekageopskrift er som en trosretning. For i hver eneste familie er en specifik opskrift på netop pande kager gået i arv. Nogle opskrifter er med citron, andre med øl, vanilje eller noget helt fjerde. Og jeg må indrømme, at jeg ofte veksler lidt i udtrykket og smagen af mine pandekager. Især hvad kommer til f.eks citron, vanilje og kardemomme. Jeg kan også godt lide at tilføje en sjat øl, hvis vi en sjælden gang har sådan en åben i køleskabet. Det bringer nemlig de hyggeligste minder op i mig, fra jeg var barn, og min mormor og jeg bagte gammeldags pandekager i hendes skæve køkken. Hjemmet der havde et stråtækt tag, bindingsværk og i øvrigt altid duftede af hjemmelavede pandekager. Sådan er mit barndomsminde ihvertfald.

Antal 8 pandekager

Ingredienser

  • 120 g hvedemel
  • 3 spsk. sukker
  • 1/2 tsk. vaniljepulver (vaniljesukker kan også bruges)
  • 3 æg
  • 3 dl mælk
  • en sjat (ca. 2 spsk.) øl (kan undlades)
  • smør til stegning

Sådan gør du

  • Pisk alle ingredienserne sammen i en skål (brug helst håndmikser eller røremaskine for at undgå klumper)
  • Lad gerne dejen stå og hvile på køl i 15min til den samler sig. Så er den nemmere at stege på panden
  • Smelt en lille smule smør på en pande ved stegning af hver pandekage. Vend pandekagen når den er stegt lysebrun på den ene side, og steg den på den videre på den anden side
  • Hold pandekagen lun under et klæde imens de resterende pandekager steges
Har du prøvet opskriften?Nævn @mariavestergaard.dk eller tag #mariavestergaard!

Pandekage dagen

Det er faktisk en gammel kristen tradition at spise pandekager på en helt bestemt dag. Man fastede nemlig i 40 dage op til påske, og i den periode måtte man ikke spise sukker, hvedemel eller æg. For at råvarerne ikke gik til spilde, så lavede og spiste man derfor man desserten inden fasten gik igang. Dengang gik pandekagedagen under navnet “hvide tirsdag”.

Pandekagedagen ses også i vores verden i dag, hvor man spiser pandekager overalt i verden. De amerikanske er verdenskendte, ligesom de franske – crepes, også er dét, der er så tynde som muligt, og i øvrigt med en langt større diameter. De fyldes med både frisk frugt, nøddesmør og tilmed skinke og ost, hvis de spises til frokost. Den amerikanske udgave derimod er langt mere sød. Derudover overdynges de med sirup, og der bliver ofte tilføjet chokolade eller blåbær til pandekagedejen.

 

 

Følg mig rundt

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.