Oksegryde

Oksegryde

Denne opskrift er en rigtig vintergryde, hvilket vil sige, at den i særdeleshed er præget af de råvarer, som er gode at spise i vinterhalvåret. Oksegryden indeholder rodfrugter og selvfølgelig både fløde og rødvin. Lige præcis dette giver den mest fantastiske sovs i en oksegryde. Helt perfekt når vejret er koldt og gråt udenfor.

Inspiration til gryderetter: Millionbøf og Mørbradgryde

Opskrift på oksegryde

Oksegryde

Oksegryde

Print Pin
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 2 timer 30 minutter
Servings: 6 personer

Ingredients

  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 spsk. olivenolie
  • ca. 1,5 kg okseculotte
  • 1 spsk. frisk timian
  • 400 ml hakkede tomater
  • 1/2 L rødvin
  • 5 laurbærblade
  • 1 tsk. frisk kværnet peber
  • 2 gulerødder
  • 2 pastinakker
  • 1/4 L madlavningsfløde eller piskefløde
  • evt. maizena til jævning
  • evt. kulør
  • smages til med salt og peber

Instructions

  • Hak løg og hvidløg
  • Steg løgene i en stor gryde med olivenolie til de bliver bløde
  • Skær kød i tern og steg det i gryden med løg og timian til kødstykkerne får farve, men ikke er helt gennemstegt
  • Tag alt indholdet op af gryden og gem dem et øjeblik i en skål for sig
  • Skær grøntsagerne i mundrette stykker og tilsæt det til gryden evt. med en anelse mere olivenolie
  • Steg grøntsagerne ved høj varme til de får farve på overfladen
  • Tag grøntsagerne op af gryden og gem dem til senere
  • Tilsæt stegt kød og løg tilbage igen til gryden sammen med hakkede tomater, rødvin og laurbærblade
  • Lad det simre under låg i ca. 2 timer
  • Tilsæt de stegte grøntsager og lad det simre yderligere 30min eller til grøntsagerne er kogt møre
  • Tilsæt fløde og lad det langsomt varme op
  • Jævn evt. saucen med maizena og tilsæt kulør for den rette farve
  • Smag til med salt og peber

Video af fremgangsmåde

Oksegryde med rødvin

Gryderetter er virkelig skønne og er indbegrebet af comfortfood. Mad der både er fyldt med en masse velsmag, men som også gør rigtigt godt for spiseren. En anden ting der er med gryderetter er, at jo længere tid de har til at stå og simre, jo bedre bliver de. Kødet bliver utroligt mørt, og smelter nærmeste på tungen, når man spiser det. I denne opskrift på oksegryde bruges der okseculotte, der skæres i passende tern. Kødet skal op i gryden, når løgene er bløde og klare. Det er vigtigt at du ikke gennemsteger kødet nu, men blot steger dem så de får farve på ydersiden. Den lange simretid skal nok tilberede dem. Herefter skal kødet tages op og grøntsagerne skal i.

Grøntsagerne i denne ret er gulerødder og pastinakker, der giver en masse god smag og dybde til retten. Disse skal skæres i mundrette stykke og steges hårdt af i gryden, så de får farve. Den hårde stegning gør, at grøntsagerne karamelliserer en smule, som giver en utrolig god smag til resten af retten. Grøntsagerne skal herefter tages op, og gemmes indtil retten har simret, da de ellers vil blive helt bløde og udkogte.

Inspiration til gryderetter: Gullash og Paprikagryde med kylling

Rødvinssaucen

Kødet kommes tilbage i gryden og nu skal saucen laves. Saucen laves af hakkede tomater, en generøs mængde god rødvin og til allersidst tilsættes fløden for at montere saucen. Alle rødvine kan bruges til retten. Sammen med rødvin og tomaterne skal der laurbærblade i. Saucen skal koges op inden der skrues ned for varmen, og så skal retten have lov til at simre i mindst to timer. Når retten har simret, skal grøntsagerne tilbage og varmes igennem. Lige inden servering kommes fløden i. Smag til med salt og peber, og jævn evt. med maizena hvis du ønsker en tykkere sauce.

Inspiration til tilbehør: Kartoffelmos og Spidskålssalat

Gryderet og tilbehør

Ofte serveres der kartoffelmos til gryderetter, hvilket også smager rigtig godt til. Hvis du gerne vil prøve lidt andet, så kan denne oksegryde serveres med et godt brød til, eksempelvis et fladbrød eller et baguette. Brødet dyppes i den skønne sauce, og resten af retten spises med en ske. Du kan lave en simpel salat og servere din oksegryde, hvis du ønsker at få lidt mere grønt.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering