
Mortens aften
Mortens aften falder hvert år d. 10. november. Skal traditionen følges til punkt og prikke skal der serveres gås, men i mange danske hjem bliver der spist and. Anden bliver ofte serveret sammen med brunede kartofler, rødkål og brun sovs. Herunder er der samlet en masse opskrifter, som passer perfekt til Mortens aften.
Historien om Morten
Traditionen for at vi fejrer Mortens aften, stammer helt tilbage fra 300-tallet. Her levede en mand ved navn Martin (det er ham som vi i dag kalder for Morten) der som 15-årig meldte sig ind i den romerske hær. En aften så Morten en tigger sidde ved byporten. Han gik hen til ham, delte sin kappe i to med sit sværd, og gav tiggeren den ene halvdel. Efterfølgende viste Jesus sig for Morten i en drøm. Morten meldte sig ud af hæren for at leve som munk.
Hvorfor spiser vi and på Mortens aften?
Livet som munk førte ham til byen Tours i Frankrig. Morten var kendt for sit gode hjerte og der florerede rygter om, at han kunne helbrede de syge og vække de døde til live. Så da byen skulle vælge en ny biskop udpegede de Morten. Det var han dog ikke interesseret i, så på aftenen for udpegningen gemte han sig mellem en flok gæs. Gæssene brød sig dog ikke om at have Morten gemt i blandt sig, så de skræppede op, og afslørede ham. Morten blev biskop, men som straf indførte han, at alle husstande én gang om året skulle slagte og spise en gås på dagen hvor han blev fundet.
Traditionen kom til Danmark, men da gæs ikke var almindelige i Danmark, skiftede man gåsen ud med and.