Mørbradgryde er ganske vist ikke denne tids moderne aftensmad, men ikke desto mindre så er det en ret der falder i god jord hos mange og hører sig til i det traditionelle danske køkken. Og med rette, for den smager herligt og er en hyggelig ret til de mørkere dage. Denne mørbradgryde laves med bacon, champignoner og fløde som er en vidunderlig smagssammensætning.
Inspiration til andre opskrifter på gryderetter: Koteletter i fad og Paprikagryde med kylling
Opskrift på mørbradgryde
Mørbradgryde
Ingredienser
- 2 løg
- 1 spsk. smør til stegning
- 1 svinemørbrad (ca. 400g)
- 1 spsk. sød paprika
- 1 tsk. røget paprika
- 1/2 - 1 tsk. cayenne peber
- 250 g champignoner
- 100 g bacon
- 70 g tomatpure
- 0,5 L fløde eller madlavningsfløde
- smages til med salt
Sådan gør du
- Hak løg i fine tern og steg dem bløde og glasagtige i en gryde med smør
- Skyl champignonerne, skær dem i kvarte og steg dem sammen med krydderierne i gryden med løg
- Pus mørbraden for sener og skær den i tynde skiver
- Skær bacon i tern
- Tilsæt mørbrad og bacon og steg kødet og svampene ved forholdsvis høj temperatur så al væsken for dampes, men uden at det brænder på
- Steg til kødet er gennemstegt
- Tilsæt fløde og tomatpure og varm det langsomt op ved middeltemperatur
- Lad retten simre ved lav temperatur i 15min og smag retten til med salt og ekstra krydderier
- Server mørbradgryden med hjemmelavet kartoffelmos eller ris
Klassisk mørbradgryde
For at give retten lidt kant og spark er der tilsat en masse gode krydderier og smagsgivere som paprika, cayenne peber og tomatpuré. Gryden kan varieres hvis man f.eks ikke kan lide champignoner, eller vil tilsætte ekstra grøntsager. Rød peber, squash, gulerødder eller bønner smager herligt i retten. Hvis man vælger at tilsætte ekstra grøntsager til retten, så gør det som noget af det sidste inden servering. Grøntsagerne skal blot lige varmes igennem, så de stadig har noget bid. Bacon bidrager med en røget smag til mørbradgryden, og cocktailpølser kan også sagtens tilsættes.
Fløden gør sovsen cremet, samtidig med at smagen bliver fyldig og er en kontrast til krydderierne, så er man til fløde, så giv retten en dygtig mængde fløde. Man kan sagtens bruge mindre fløde, og i stedet erstatte med mælk eller madlavningsfløde, der efterfølgende bliver jævnet. Sidst nævnte vil dog tage en del af den gode fyldige smag fra sovsen, som i virkeligheden er et element der bærer en stor del af retten. Top gerne mørbradgryden med et drys af friske krydderurter som persille, purløg eller timian.
I denne opskrift er mørbradgryden serveret med kartoffelmos, men den kan også fint servers med ris.
Inspiration til opskrifter: Gullasch og Ribbensteg
Simreretter
Mørbradgryde er en hyggelig simreret, der er fyldt med gode ting som piskefløde og bacon. For nogen kan ordret “simreret” godt virke lidt skræmmende, fordi det kan lyde som om, retten tager flere timer at lave. Men det er ikke tilfældet for en mørbradgryde. 20 minutters simretid er nok tid til, at retten kan serveres, men der er ingen tvivl om, at et par timer på komfuret, så har man det møreste og lækreste stykke kød. Simreretter består typisk ikke af så mange elementer, så derfor er det vigtigt at hver ingredienser tilføjer noget særligt til retten.
Simreretter kan let laves i forvejen, hvis man skal have gæster. Det er blot at lave retten, sætte den på køl og så varme den op inden servering. Desuden er de velegnede at fryse ned, da de ikke mister deres gode smag ved dette. Så lav gerne en stor portion og frys ned til de ekstra travle hverdage. Retten behøver ikke være tøet op inden man varmer på den. Man kan sagtens tø den op inden man skal spise. Hæld blot noget vand i en gryde, lad det varme op og hæld derefter retten i gryden og varm op ved lav varme.
Inspiration til opskrifter: Fyldt mørbrad og Millionbøf
Bag om mørbrad
Mørbrad er et rigtig godt stykke kød, der findes på både på koen, grisen og lammet. Mørbraden sidder på indersiden af rygsøjlen på dyret, og har altid været en kendt og brugt udskæring i det danske køkken. Mørbrad kan både serveres i en ret, som den er her, eller den kan serveres som en steg. Mørbrad fra en ko eller lam er en del dyrere end svinemørbrad. Svinemørbrad er en del billigere og derfor er den også oplagt at bruge som lækker hverdagsmad forklædt i en mørbradgryde.
Inspiration til opskrifter: Flæskesteg og Boeuf bourguignon
45 kommentarer til “Mørbradgryde”
Vi laver den ofte med kylling frem for mørbrad og det syntes vi ikke den bliver ringere af ?
Det lyder altså også bare lækkert! 🙂
Server med kartoffelmos eller is?
Der satte du mig lige lidt af 😀
Haha, har du da aldrig prøvet at servere is til din mørbradgryde? 😀
Okay, må hellere rette det. Tænk hvis nu nogen oprigtig troede det! Haha!
Haha! Det må da være et forsøg værd- tænk HVIS nu det var det nye! ?
Du mangler stadig at rette “med is” ?
Ingen tomat???
Hverken frisk, hakket eller pureret??
JO! Det er en fej. Tusind tak fordi du opdagede det! Retter lige i opskriften 🙂
Hej
Super dejlig mørbrad gryde.
Kan kun anbefales.
Hvor dejligt at høre 🙂
Nogle få knuste enebær giver den lige et ekstra PIIIIFFFFT. Men den kan sagtens klare sig uden.
Skøn opskrift.
Kan se i kommentarfelt at der skal tomat i ? Eller is?? ?? Der er stadig ikke rettet i opskriften ?
Hey, Brynhild! Der skal tomat i, og der skal ikke serveres is til. Det er vist rettet i opskriften nu, men jeg håber ikke, at du nåede at lave den med is til, før det blev rettet. Det er godt, at det er blevet rettet, så ikke alt for mange er blevet forvirret ligesom dig og eventuelt kommet til at servere den med is.
Kære Maria
Nu har jeg læst en del af dine opskrifter og de ser jo superlækre ud. Jeg skal idag prøve broccolitærten (med bacon) og helt klart også mørbradgryden. Men – der er en enkelt lille ting som falder mig for brystet hver gang jeg læser dine opskrifter. Det er i bagatelafdelingen – men synes altså at det er en øjebæ….Når du skriver at en grøntsag skal skylles staver du konsekvent skyl med d, altså skriver du skyld. Som i skyld og skam og sån. Det staves bare skyl:-)
Kærlig hilsen Lene Sprogspasser;-)
Haha, Hej Lene sprogspasser 😀
Det er da bare så fint, at du gør mig opmærksom på det!
Og tak for de pæne ord.
Kh Maria
Kære Lene,
Hvor er det dejligt, at du har tid til at kommentere fejlstavningen af “skyl” her på siden. Lad mig gribe bolden og anbefale dig et kursus i tegnsætning og retstavning, så du i din næste kommentar rent faktisk kan fremstå seriøs og velovervejet.
Kærlig hilsen Dr. Johnson
Hej Maria
Tusind tak for din dejlige blog. Super flot layout, og virkelig god inspiration! Har prøvet mange af dine opskrifter, og sidste uge prøvede jeg så denne, wauw den var god!!! Jeg udskiftede dog svinemørbraden med kotelletter (75 kr. vs. 30 kr. da den studerende stod ved køledisken i Netto) 😛 Synes dog den blev vildt god alligevel.
Hej mette
Hvor er du bare sød, at efterlade så rosende en kommentar. Jeg er enormt glad for, at du læser med, og dejligt at opskriften faldt i god jord. God søndag aften til dig! 🙂
Den ser lækker ud, den vil jeg lave til et større selskab i morgen. Jeg har dog tit prøvet at stå med kartoffelmos der endte som noget virkelig klister, så tror jeg prøver den med almindelige kartofler 🙂 Har du noget forslag til noget spændende tilbehør?
Utrolig lækker opskrift! Den er et kæmpe hit herhjemme, så tak for den. 🙂
Denne opskrift er min yndlings på mørbradgryde! Jeg lader den koge i 2-3 timer dog, så mørbraden bliver helt ekstremt mørt og alle smagene får lov at udvikle sig! Kan bestemt anbefales!
Det lyder lækkert at lade det koge i et par timer, men må jeg spørge om fløden ikke bliver meget tyk? Havde tænkt mig at gøre det samme, men jeg frygter at fløden bliver for reduceret. Noget du har erfaringer med?
Hej Monika
Det synes jeg slet ikke er noget problem, overhovedet. Fløden giver lige præcis den bedre og cremede smag og konsistens, som smager så godt i mørbradgryde 🙂
Den ser virkelig lækker ud. Bliver helt sulten! Men kan se i kommentarerne at der skal mere tomat i.. Hvor meget?
Jeg bruger en lille bøtte tomat pure som det eneste. Det er absolut nok! 🙂 Den er super lækker, god fornøjelse. 🙂
Det lyder rigtig godt 🙂
Jeg er meget glad for dine opskrifter og vil lave denne til familiefødselsdag på lørdag, så der skal lige ganges op nogle gange. 🙂 Jeg bliver dog i tvivl om, hvornår det er bedst at putte krydderier i. For du skriver det både i punkt 5, 6 og 7.
Hvor gør det mig bare glad at høre. Tusind tak!
..og mørbradgryde er også et godt valg. En sikker vinder.
Jeg har rettet det i opskriften nu 🙂
Kh Maria
Hej Maria.
Vil lige prøve denne opskrift, da den ser noget så lækker ud.
Vil bare lige spørge dig, om du har en opskrift på en lækker salat til retten??
Den smager også skønt 🙂
Det nemmeste ville nok være at gå ind i mit opskrift index og finde “salater og tilbehør”, hvor der også er en masse vintersalater og mere rustikt tilbehør til sådan en ret.
Kh Maria
Jeg bliver da også helt vildt sulten, et pift form af 1 frisk rød rød peberfrugt i store tern tilsættes 15-20min før servering så de ikke koger ud
Det lyder virkelig også lækkert. Godt tip!
Hej Maria.
Det er altid godt lige at riste tomatpurén af, ligesom med karrypulver.
I det her tilfælde inden du putter krydderierne i
Hilsen Marianne.
Hej Mariann
Tak for tippet 🙂
Kære
Har udskiftet tomat med friske tyttebær i mørbradgryde. Gæster smiler.
Hej Allan
Det lyder herligt 🙂
Hej.
Opskriften lyder rigtig lækkert. Ved du om den kan fryses?
Det kan den ihvertfald 🙂
Rigtig god dag!
Jeg har altid været vandt til at min mor putter cocktailpølser i mørbradgryden – så det gør jeg altså også 😉
Uanset er det en god opskrift!
Haha, det skal du også være velkommen til. Det samme gør mine forældre også 🙂
Det smager bare så godt, har lige lavet den til min søster der er på keto. Tak for opskriften !
Hvor er det dejligt at høre 🙂 God dag!
Vi bruger en masse hvidløg og chili for at pifte det lidt ekstra.
Det er rigtig godt med den fede fløde at få noget der varmer og sætter systemer igang.
Hvor lang tid skal man sætte af til opskriften ?:)
Hej Christina, ca. 1 times tid 🙂 30 min. til forberedelse og 30 min. til tilberedning.
Kh Maria