Linsegryde, afrikansk inspireret

image

Det er faktisk første gang, at jeg har udviklet en opskrift, som er inspireret af det afrikanske køkken, og særligt central- og øst Afrika. Måske fordi jeg ikke før, har “turdet”, at springe ud i denne madlavning, da min kære svigermor uden nogen tvivl er den bedste kok, når det kommer til netop dén slags mad. Ærgerligt nok, er det afrikanske køkken ikke særlig udbredt i Danmark, som f.eks er tilfældet for asiatiske- eller mexikanske retter. Det må vi gøre noget ved!

Retten er spækket med fylde og smag, og så er den vegetarisk! Fyldet er hovedsageligt fra de mættende kikærter og linser, som ofte bruges i det afrikanske køkken, og smagene kommer især fra kokosmælken, ingefæren og de mange krydderier der er tilsat. Faktisk har retten et indisk “touch”, for da jeg stod med hovedet i krydderiskuffen, kunne jeg ikke lade være med, at bruge karry, kardemomme og spidskommen. I kan selvfølgelig selv smage til og fra med krydderrier, men denne kombination nedenfor smager virkelig godt! Til linsegryden kan man servere et hjemmebagt madbrød (eller købe et), ris eller kartofler.

image

 

Det skal du bruge til ca. 4 personer:
– 2 rødløg
– 2 fed hvidløg
– olie til stegning
– ca. 5cm frisk ingefær
– 1 tsk karry
– 1/2 tsk spidskommen
– 1/2 tsk kanel
– 1/2 tsk kardemomme
– 2 dåser hakkede tomater
– 1/2 dåse kikærter
– 2dl linser (f.eks grønne)
– 1 dåse kokosmælk
– 150g frisk spinat

– pyntes med cashew nødder

Det skal du gøre:
1) Snit rødløg på langs og svits det i en gryde med finthakket hvidløg og alle krydderrierne.
2) Tilsæt hakkede tomater, kikærter og linser og lad det koge op. Skru derefter ned på svag varme, og lad det simre i ca. 45min til linserne er blevet bløde.
3) Tilsæt kokosmælk og spinat, og lad det langsomt blive opvarmet uden retten koger (så retten ikke skiller).
4) Server linsegryden i skåle med madbrød der dyppes i den krydrede sovs, eller sammen med ris.

image

Del på print

11 kommentarer til “Linsegryde, afrikansk inspireret”

 1. Vi spiser noget lignende som min svigermor har introduceret os til! Det er meget lækkert 🙂 vi har blandt andet lige fået dette til en 1års fødselsdag med Kenyanske madbrød til! 🙂 deri var der også blandet frisk spinat og kartofler skåret ud i små stykker som også var tilføjet i blandingen! Kan kun anbefale folk at prøv denne ret!

  1. Maria Vestergaard

   Det lyder også super lækkert! 🙂 Jeg har også godt set udgaven med kartofler i. Det må jeg prøve næste gang! Rigtig god dag, og tak fordi du læste med 🙂

 2. Hej!
  Tak for opskrift! Dejligt med afrikansk inspiration!
  Jeg har lige lavet gryden, den blev rigtig god! Jeg tilsatte både grøntsagsfond, salt og peber, 2 spsk tomatpuré og mere end dobbelt op af krydderierne. 1/2 tsk af hver synes jeg ikke smager af særlig meget. Det blev nok nærmere 1/2 spsk eller mere. Og vi spiste den med bulgur. Det blev rigtig godt 🙂

  1. Maria Vestergaard

   Hvor lyder det bare dejligt. Tomatpuréen vil jeg huske på. Det vil jeg helt sikkert prøve næste gang! 🙂 Haha jeg putter også altid en del større mængder krydderier i end jeg ofte skriver. 😀 elsker krydret mad, men tænker at det ikke er alle der har det på samme måde.

 3. Hej Maria
  Jeg har lige forsøgt mig med den skønne linsegryde. Den blev serveret for nogle gamle klassekammerater og den vakte lykke, så nu er opskriften delt til flere.
  Jeg tænker på , om retten kan fryses -selvfølgelig uden spinatbladene og måske heller ikke kokosmælken ?

  1. Maria Vestergaard

   Hvor er jeg bare glad for det. Tusind tak fordi du gav en tilbagemelding. Jeg har faktisk ikke prøvet det, men tænker at man vel egentlig godt kan? Hvis jeg stod med en rest ville jeg ihvertfald gøre det. Det er rigtigt at der er en risiko ved at opvarme spinat igen i forhold til jordbakterier.
   God uge! 🙂

 4. Har du en opskrift på madbrødet du har lavet hertil? Det ser vildt lækkert ud og jeg kan ikke finde den på din blog 🙂

 5. Nicole Callesen

  Hej Maria 🙂

  Jeg synes ikke, at det fremgår af fremgangsmåden, hvornår ingefær skal tilsættes i retten?

  Kh

  Nicole

 6. Pingback: Dagligdagen på Holmegaardshuset: madplan uge 24 – Holmegaardshuset Blog

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *