Lammekølle

Lammekølle

Lammekølle i ovn med hvidløg og urter er en udsøgt spise, som særligt hører sig påskemiddagen til, men som absolut også kan spises på andre tidspunkter af året. Denne opskrift er helt simpel, hvor lammekøllen langtids steges i ovnen, og resultatet er saftig og smagfuldt lammekød. Hvis tiden ikke er til langtidsstegning, så beskrives der også under opskriften, hvordan man kan lynstege lammekødet.

Inspiration til tilbehørs retter: Flødekartofler og Kartoffelmos

Opskrift på lammekølle

Lammekølle

Lammekølle

Udskriv Pin
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 4 timer
Antal: 4 personer

Ingredienser

Lammekølle:

  • 1 lammekølle, ca. 2-2,5kg
  • 4 fed hvidløg
  • 1/2 citron
  • 1 bundt frisk timian
  • 1 tsk. flagesalt
  • 1/2 flaske hvidvin

Stegte kartofler:

  • 1 kg kartofler
  • 2 spsk. olivenolie
  • 2 tsk. flagesalt
  • evt. friske urter (rosmarin, timian, dild mm.)

Skysauce:

  • 250 ml piskefløde
  • 1/2 tsk. sukker (eller marmelade)
  • 1 tsk. balsamico eddike
  • smages til med salt og peber
  • 1 tsk. brun kulør
  • 1 spsk. maizena eller majsmel til jævning

Sådan gør du

Lammekølle:

  • Puds kødet ved at skære de største sener af lammekøllens overflade
  • Snit huller i kødet og placer timian kviste og kvarte hvidløgsfed
  • Smør hele lammekøllen ind i flagesalt, ekstra timian og citron skåret i skiver
  • Placer lammekøllen på en rist med en bageplade under
  • Hæld hvidvin i bunden af bagepladen og langtidssteg lammekøllen ved 110 graders varme i ca. 4 timer. Hæld vand i bradepanden undervejs, så væsken til saucen ikke fordamper væk

Kartofler:

  • Skral kartoflerne og skær dem i halve eller kvarte alt efter størrelseVend kartoflerne i olivenolie, flagesalt og urter og bag dem i ovnen ved 110 graders varme i ca. en times tid. Tag evt. lammekøllen ud når den er færdig stegt, og steg kartoflerne færdige ved højere varme
  • Skræl kartoflerne og skær dem i halve eller kvarte alt efter deres størrelse
  • Vend kartoflerne i olivenolie, flagesalt og urter og bag dem i ovnen ved 110 graders varme i ca. en time. Giv dem evt. 5min grill under ovnens grillfunktion, hvis de mangler mere farve og sprødhed

Sky sauce:

  • Si væsken fra bradepanden og hæld skyen i en grydeKog saucen op og tilsæt fløde, salt, sukker og kulørJævn saucen og smag den yderligere til
  • Si væsken fra bradepanden og hæld skyen i en kasserolle. Kog skyen op og tilsæt fløde, salt, balsamicoeddike, sukker og kulør.
  • Jævn saucen med maizena

Langtidsstegt lammekølle

Langtidsstegt lammekølle

Man kan stege en lammekølle på flere forskellige måder. Både ved høj varme hvor stegetiden er kortere og ved lav temperatur, hvor stegetiden er længere. Når man vælger at langstidsstege en lammekølle, så får man også et mere mørt stykke lammekød. Kødet vil være saftigt, og smagene fra hvidløg og urter vil trænge bedre ind i kødet, fordi tilberedningstiden simpelthen er det længere. Der er altså mange gode grunde til at lave en langtidsstegt lammekølle.

Inspiration til påske: Opskrifter til påskefrokost og Opskrifter til påskemiddag

Saucen fra lammekødet

Der er noget helt særligt over sky saucen fra lammekød. Saft og kraft sammen med hvidløg, urter, citron og hvidløg samler sig i bunden af bradepanden, og bliver slutteligt sigtet i en kasserolle. Det er vigtigt under denne fremgangsmåde, at der altid er nok væske i bunden af bradepanden under stegningen af lammekøllen. Hold derfor godt øje med mængden af væske, og tilføj gerne ekstra vand under stegetiden. Efterfølgende koges skyen en anelse ind, og der tilsættes fløde, som gør saucen ekstra cremet. Til sidst smages saucen til med salt, sødt og surt, og jævnes med maizena, hvis man ønsker den ekstra cremet i konsistensen.

Inspiration til desserter til påskemiddagen: Cheesecake i glas og Påskemuffins

Lynstegning af lam

Måske tiden ikke er til langtidsstege lammekøllen. I så fald er der råd for dette. Man skal gå efter en kernetemperatur på ca. 70 grader, som kan måles med et stegetermometer. Ved lynstegning kan man stege lammekøllen ved 225 graders varme, traditionel ovn i ca. 1 time og 20 minutter. Fremgangsmåden i forhold til saucen er den samme.

Inspiration til forretten til påskemiddagen: Tarteletter med høns i asparges

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering