Kerneboller Kerne boller
Opskriften på disse lune kerneboller, for det er sådan jeg netop spiser dem lige nu, med ost og marmelade, har jeg sådan glædet mig til at dele med jer. De er nemlig blevet en del af min “morgenmads rutine” de seneste fjorten dage, hvor jeg har bagt dem og opbevaret dem i fryseren.

Inspiration til sunde bolleopskrifter: Boller med havregryn og fuldkorn og Sunde æbleboller med kanel

Boller med kerner Boller med frø og kerner

Sunde kerneboller med frø

Denne opskrift på kerneboller er egentlig virkelig nem, fordi man blot kan blande alverdens kerner og frø, som man ligger inde med. Det behøver altså ikke være hampefrø, chiafrø, solsikkekerner og græskarkerner, som jeg har brugt, som man putter i sin bolledej. Alle slags kerner, frø og nødder for den sags skyld, kan bruges.

Kernebollerne bliver hurtigt meget bestandige og ikke mindst mættende pga. de mange kerner, så derfor synes jeg de smager allerbedst med hvedemel. Man kan selvfølgelig også eksperimentere med, at bruge forskellige slags fuldkornstyper til sine kerneboller, som f.eks grahamsmel. Opskriften nedenfor synes jeg nu er den bedste, og det er derfor også hvedemel, som jeg vil anbefale at man bruger.

Bolleopskrift med kerner Kerne boller

Gode tips til opskriften på kerneboller

  • Skift frø, kerner og nødder ud som du vil
  • Lad dejen koldhæve natten over for en endnu mere smagfuld kernebolle. Brug i så fald 7g gær og lad den hæve i køleskabet dækket af husholdningsfilm
  • Kernebollerne kan både pensles med æg, vand, mælk og yoghurt samt drysses med kerner og frø som man ønsker det
  • Opbevar bollerne i fryseren hvis de skal kunne holde sig længe, og tø en op ad gangen. Brug evt. en mikrobølgeovn til at tø dem op i. Det gør kernebollerne ekstra bløde og saftige.

Hjemmelavet kerneboller

Kerneboller

Antal 12 kerneboller

Ingredienser

  • 2,5 dl lunken vand (koldt vand hvis den skal koldhæves)
  • 25 g gær (7g hvis den skal koldhæves)
  • 1 tsk honning
  • 50 g solsikkekerner
  • 50 g græskar kerner
  • 30 g hampefrø
  • 30 g chiafrø
  • 1 tsk. salt
  • 200 g hvedemel

Sådan gør du

  • Opløs gær og honning i vand
  • Tilsæt frø og kerner og lad det gerne ligge i blød i nogle minutter
  • Tilsæt hvedemel og salt lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem
  • Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 1,5 time
  • Form bollerne og pensl dem med vand
  • Drys med frø og kerner og bag dem i ovnen ved 180 graders varme (varmluft) i ca. 10-15min eller til bollerne er gennembagte og let gyldne. Dette afhænger meget af hvilken ovn man bruger

 

Solsikkekerner og tungmetaller

Solsikkekerner er egentlig frø fra solesikkeplanten og kaldes derfor for solsikkefrø. Det anbefales, at man ikke spiser solsikkefrø i store mængder grundet et muligt højt indhold af tungmetaller. En normal indtagelse af frøene, hvor man ind i mellem bruger det i bagværk som i denne opskrift, er dog ikke noget, man skal være bekymret for.

Følg mig rundt