Kartoffelpizza

Kartoffelpizza

Kartoffelpizza er en hvid pizza med kartofler, mozzarella, rosmarin mm. De få ingredienser bærer måltidet og sammen udgør de en fantastisk helhed på den sprøde, hjemmelavet pizza. Variation af råvarer samt tips til fremgangsmåden, kan ses under opskriften.

Inspiration til pizzaopskrifter: Pizza margherita og Pizzadej

Opskrift på kartoffelpizza

Kartoffelpizza

Kartoffelpizza

Udskriv Pin
Forb. tid: 2 timer
Tilb. tid: 10 minutter
Antal: 3 pizzaer

Ingredienser

Pizzadej:

  • 2 dl lunken vand
  • 25 g gær
  • 50 g durummel
  • 1 tsk. salt
  • 2 spsk. olivenolie
  • 275 g tipo 00 hvedemel (eller pizzamel)

Kartoffelpizza:

  • 250 g mozzarella ost (gerne bøf mozzarella)
  • 250 g kartofler
  • 100 g mascarpone (kan undlades)
  • rosmarin
  • flagesalt

Sådan gør du

Pizzadej:

  • Opløs gær i vand
  • Tilsæt durummel og rør det til en grød
  • Tilsæt salt, olivenolie og tipo 00 hvedemel lidt ad gangen
  • Ælt dejen i 15 minutter med hænderne eller 5 minutter ved lav hastighed på røremaskinen og dernæst 5 minutter ved høj hastighed på røremaskinen. Dejen skal være glat, elastisk og slippe bordet/røreskålen
  • Saml dejen og placer den i en skål, dækket med et viskestykke. Lad dejen hæve lunt i ca. 1,5 time
  • Placer en pizzasten, bagestål eller bageplade i ovnen og skru op til højeste temperatur på ovnen. Dette er typisk 275 grader varm (under og overvarme). Lad bagestålet blive varmet op i ca. 30min
  • Del dejen i tre lige store dejen og lad dejen hæve yderligere 30min hvis tiden er til det

Kartoffelpizza:

  • Rul pizzaerne ud med en kagerulle eller brug håndryggen
  • Placer pizza bundene på en bageplade beklædt med bagepapir
  • Fordel mozzarella ost i midten af pizzaerne og efterlad et godt stykke bart i kanten, så skorpen kan hæve op
  • Skær kartofler i tynde strimler (man kan både skælle kartoflerne og lade være), og fordel dem ud på osten
  • Placer med to teskeer små klatter af mascarpone på pizzaen
  • Tip kartoffelpizzaen af bagepladen og over på det varme bagestål
  • Bag pizzaerne i ovnen ved 275 graders varme i ca. 10min eller til pizzaerne er gennembagte og let sprøde og gyldne i kanterne
  • Drys den færdigbagte kartoffelpizza med rosmarin og flagesalt

Kartoffel pizza

Hvid pizza med kartoffel

Det er måske uvant for dig, ikke at fordele tomatsauce under osten på din pizza, men det er absolut anbefalelsesværdigt at prøve. For selvom tomatsauce er en enestående smagsgiver til hjemmelavet pizza, så tager det også utrolig meget af opmærksomheden i måltidet. Når det kommer til en hvid pizza derimod, så står ingredienserne man drysser ovenpå pizzaen langt mere i fokus. Man kan smage absolut alle smags nuancer, og derfor kan en hvid pizza også varieres i det utallige med sæsonens friske grøntsager, forskellige oste og ikke mindst skinker. Det samme gør sig gældende med en hvid kartoffelpizza.

Inspiration til pizzaopskrifter: Hjemmelavet pizza og Tortillapizza

Tips til fremgangsmåde:

På en klassisk kartoffelpizza ses en sprød og god pizzabund, hvorpå der er fordelt stykker af mozzarella ost og dernæst skiver af kartoffel. Kartoflerne kan man skrælle inden man skærer dem i skiver, men man kan også lade være. Det vigtigste er blot, at kartoflerne er skåret meget tyndt, da de ikke bliver bagt særlig længe i ovnen, og de på den korte bagetid skal nåes at bages bløde. Det kan derfor anbefales at man bruger et mandolin jern til at skære kartoflerne helt tynde med. Dernæst kan det anbefales at rulle pizzadejen så tyndt ud som muligt. Dette giver en sprød og godt afbagt pizzabund. Kanten af pizzaen skal ligeledes være helt tynd som resten af pizzaen, men når råvarerne fordeles ud på pizzabunden, så skal man huske at efterlade en forholdsvis stor kant. Det giver nemlig anledning til at kartoffelpizzaen hæver flot op i kanten, og giver den karakteristiske pizzaskorpe.

Inspiration til italienske opskrifter: Italienske kødboller og Hjemmelavet lasagne

Tips til ingredienser:

Udover kartofler, mozzarella ost og den hjemmelavede pizzabund, så er der andre ingredienser, som kan gøre noget helt særligt ved en kartoffelpizza.

  • Rosmarin og kartoffel er et enestående makkerpar. De smager simpelthen fortrinligt sammen, hvis man altså kan lide den karakteriske smag, som rosmarin nu engang har. Øvrige urter som frisk basilikum og timian kan også drysses på den færdige kartoffelpizza.
  • Mozzarella ost er selvskrevet til hjemmelavet kartoffelpizza, men også mascarpone kan anbefales. Derudover kan man også eksperimentere med creme fraiche, fetaost mm.
  • Husk altid at drys den færdigbagte kartoffelpizza med flagesalt. De øvrige ingredienser er ikke særlig salt holdige, og hvis man skal have kartofler til at smage af noget, så skal der tilsættes salt. Brug gerne flagesalt, da det giver en bedre smagsoplevelse, når saltflagerne lander i munden og opløses.
Del på print

8 kommentarer til “Kartoffelpizza”

  1. Wow nogle opskrifter og flotte billeder. Tak for al din inspiration:-) Har tilfældigvis læst om økologisk rosmarinolie på castorolie.dk og nu bestilt sådan en olie.
    Har du erfaring med at bruge olie i stedet for rosmarin krydderi. Kan det gå an på fx denne kartoffelpizza?

    1. Tusind tak fordi du fandt din vej herind. Det gør mig simpelthen så glad!:) Hvor lyder det spændende med rosmarinolie. Jeg er sikker på, at det er enormt lækkert på kartoffelpizza. Så det ville jeg ikke holde mig tilbage med at prøve.

      Kh Maria

  2. Hej Maria. Skal helt sikkert prøve denne lækre pizza snart. Skal kartoflerne ligge i et lag, eller kan de godt ligge flere ovenpå hinanden..? Tænker om de bliver bagt ordentligt i flere lag..?
    Mvh Pia.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering