Kartoffelfrikadeller

Kartoffelfrikadeller er en dejlig spise, også er de utroligt nemme og hurtige at trylle sammen i køkkenet. De er perfekte som hverdagsmad,  da de falder i god jord hos både børn og voksne. De er også gode, hvis man ønsker at spise mindre kød, for disse snildt kan leve op til den klassiske frikadelle.

Inspiration på andre frikadelle opskrifter: Tyrkiske frikadeller og Kyllingefrikadeller

 Opskrift på kartoffel frikadeller

Kartoffelfrikadeller

Udskriv Pin
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 500 g kogte kartofler
  • 150 g hytteost
  • 1 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 100 g havregryn
  • 3 æg
  • 2 tsk salt
  • olivenolie eller smør til stegning

Sådan gør du

  • Skræl kartofler og kog dem til de er møre
  • Pil og hak løg og hvidløg
  • Mos kartoflerne med en gaffel og tilsæt derefter alle de øvrige ingredienser til farsen. Rør godt rundt indtil farsen er ensartet og til at forme kartoffelfrikadeller af
  • Form kartoffelfrikadellerne med en ske og den ene hånd
  • Steg kartoffelfrikadellerne på en pande i enten smør eller olie. Frikadellerne skal stege i ca. 5 min. på hver side ved middel temperatur

 

Kartoffelfrikadeller med hytteost

Kartoffelfrikadellernes hovedingrediens er, som navnet afslører, kartofler. Kartofler kan anvendes på utrolig mange forskellige måde. De er fyldt med næring og er en meget mættende råvare. Her bliver de most og lavet til en smagfuld frikadellefars sammen med hytteost, havregryn og æg som er med til at give smag, men de er også med til at give frikadellerne deres gode, faste konsistens. Løg, hvidløg og salt er smagsgiverne, som spiller dejligt sammen med kartoflerne. Til stegning kan du både bruge olie eller smør, så det er bare at gå efter det du lige har og bedst kan lide.

Hvis man vil tilsætte mere smag og grøntsager, så kan man sagtens rive nogle gulerødder og hakkede urter til frikadellefarsen. Det bliver kartoffelfrikadellerne i hvertfald ikke dårligere af. Vær blot opmærksom på at der kan komme ekstra væske fra grøntsagerne, så du skal muligvis spæde op med flere havregryn for at få en fast fars.

Et tip til kartoflerne er, at skære dem ud i tern inden du sætter dem til at koge. Derved forkortes kogetiden, samt de bliver hurtigere at mose efterfølgende.

Inspiration til frikadelle opskrifter: Squashfrikadeller og Gammeldags frikadeller

Kartoffelfrikadeller

Vegetariske frikadeller

Disse frikadeller med kartofler indeholder ikke kød, selvom de til forveksling godt kunne ligne almindelig frikadeller på grund af deres fine stegeskorpe.  De kan derfor spises af både vegetarer, men de er også et glimrende bud at servere hvis man har kødfrie dage. Frikadellerne har mange anvendelses muligheder, og kan bruges som tilbehør til retter på samme måde som man ville servere andre slags kartofler. Omvendt kan de også serveres som elementet i stedet for kød, med en god fyldig salat til.

Inspiration til opskrifter på vegetar frikadeller: Oksekødsfrikadeller og Bønnefrikadeller

Perfekte til fryseren

Kartoffelfrikadeller kan fryses, så lav gerne en dobbeltportion og frys halvdelen ned. Så har du til de travle hverdage, hvor det skal gå lidt ekstra hurtigt med madlavningen. De skal blot tøes op og varmes på en pande eller i ovnen.

33 kommentarer til “Kartoffelfrikadeller”

  1. Hej Maria!
    Super spændende at følge din blog 🙂
    De ser virkelig lækre ud de frikadeller – har du nogle forslag til noget lækkert tilbehør som passer til?

    1. ..og hvor er jeg glad for, at du vil læse med! 🙂

      Jeg serverede græske kartofler, fetadip og linsesalat til disse kartoffelfrikadeller, sidst jeg lavede dem. Opskrifterne på det hele er herinde under de forskellige kategorier.
      Fortsat god dag! 🙂

      Kh Maria

    2. I min unge dage fik vi tit kartoffel frikadeller,det var på rugbrød og med rødkål og remoulade.Det skal vi forøvrigt have til aften.

  2. Hej Maria. ..
    Lyder piv lækkert. …dem må jeg prøve. Ved du om de er fryse egnede., så det er muligt at lave store portioner ad gangen??

    1. Ej men de smager virkelig også godt, hvis jeg selv skal sige det! 😀
      Jeg har desværre ikke prøvet at fryse dem. Vend endelige tilbage hvis du prøver, så ved jeg det nemlig til en anden gang 🙂

  3. De ser spændende ud. Har du en ide til hvad man evt kunne skifte hytte ost ud med. (Jeg spiser slet ikke ost af nogen art)

      1. Ellen Basse Kristensen

        Undskyld, jeg blander mig. Men vil bare lige sige, at i mit barndomshjem blev de lavet uden noget så moderne som hytteost. Det kendte vi ikke ude på landet i 50érne. De hang fint sammen alligevel. Men jeg mener, de lige blev vendt i lidt rasp, før de kom ned i smørret på panden. Ærter, champignonsovs, bagte rodfrugter til.

        1. Kære Ellen
          Jamen man må da gerne blande sig, ligesom man også meget gerne må lave kartoffelfrikadeller uden hytteost. Jeg deler bare opskrifter her på siden, som jeg selv godt kan lide. Om du har lyst til at lave dem, er helt op til dig 🙂

          Kh Maria

          1. Personligt elsker jeg din opskrift. Jeg havde bare et par veganere i tankerne, nogen, som også læser med her. ?☺?

          2. Så er jeg ked af at jeg misforstod din kommentar 🙂
            Det fik mig dog også til at tænke, at jeg snart må prøve at lave dem igen, og denne gang inspireret af din opskrift. Det lød nemlig utrolig lækkert.

            Kh Maria

  4. Hej… Kan ikke forstå de splitter helt ud og når jeg skal vende dem om, hænger den stege skorpe der er dannet, fast på bunden?kh Annika… ved ikke hvad det ender med vi får a spise, en slags kartoffelpamdekagei klumper?

    1. ØV, hvor irriterende. Frikadellerne er nok blevet for våde. Jeg bruger altid hytteost med almindelig fedtprocent, og så skal du måske tilføre noget mere mel, hvis farsen er for våd. Nogle gange kan kartoflerne også godt være ekstra væskefyldte.

  5. Umm kan anbefales – de smager skønt. Jeg havde en skulle persille og purløg tilovers – det kom jeg i – kan anbefales ?

    1. Hej Freja

      En kartoffelret. F.eks flødekartofler, stegte kartofler, kogte kartofler, pommes frites mm., en sauce eller dressing til samt en god salat. Så ville det blive et herligt måltid 🙂

  6. Kære Maria

    De ser mega gode ud!!
    Jeg er desværre både allergisk overfor gluten og æg. Tror du de ville hænge sammen med fx HUSK, chia- eller hørfrøæg (eller noget andet?). Og mon ikke jeg ville kunne bruge glutenfri havregryn i stedet for rasp?

    Tak for din blog

    1. Hej Maj. Jeg har ikke prøvet det før, så der må jeg desværre være dig svar skyldig. Men jeg synes du skal eksperimentere med det og prøve det af 🙂 Du kan sagtens bruge glutenfrie havregryn i stedet for rasp 🙂
      Mvh. Maria Vestergaard

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering