Kartoffelfrikadeller er en fantastisk spise, og så er det næsten ufatteligt, at frikadellerne der stort set kun består af kartofler og hytteost, også er enormt sunde.
Dengang jeg levede af kartoffelfrikadeller
Som jeg har nævnt nogle gange før her på bloggen, så spiste jeg i en årrække ikke noget kød. Jeg kaldte mig egentlig ikke vegetar, fordi jeg syntes, at der lå noget politisk og næsten religiøst til dette ord. Jeg spiste bare ikke kød, fordi jeg hellere ville spise grøntsager, kartofler, kornprodukter osv. og længere var den egentlig ikke.
Jeg har altså aldrig været den store kødspiser, selvom jeg selvfølgelig sætter enorm stor pris på en god ribeye steak eller sprødt bacon. Jeg må dog indrømme, at når det kommer til f.eks frikadeller, så vil jeg lige så gerne, og faktisk hellere spise kartoffelfrikadeller. Det smager simpelthen mine smagsløg meget bedre.
Som en stor kontrast til mine egne præferencer, så har min mand utrolig svært ved, at spise et måltid uden kød. Denne opskrift på kartoffelfrikadeller er dog i den grad godkendte, og aldrig i mit liv har jeg set ham spise så mange frikadeller på en gang.
Inspiration til vegetariske retter: Sprøde kikærtebøffer, Den bedste broccolitærte og En skøn grøntsagslasagne
Opskrift på kartoffelfrikadeller
Hvad min pointe egentlig var med historien om min “vegetar-tid” er, at disse kartoffelfrikadeller levede jeg stort set af dengang. Det var dog ikke mig selv, som lavede dem, men min mor der kreerede de lækre frikadeller med kartofler og hytteost. Det er derfor i den grad hendes værk, og noget jeg ihærdigt har prøvet at efterligne i dette indlæg. Opskriften er simpelthen for god til at gå tabt.
Hvis man vil tilsætte mere smag og eventuel også grøntsager, så kan man sagtens rive nogle gulerødder og hakkede urter til frikadellefarsen. Det bliver kartoffelfrikadellerne ihvertfald absolut ikke dårligere af.

- 500g kogte kartofler
- 3 æg
- 2 løg
- 250g hytteost
- 1 dl rasp
- 2 tsk. salt
- 1 tsk. peber
- smør til stegning
- Kog kartoflerne helt møre og en smule udkogte. Lad dem køle helt ned (kartofler fra aftenen før, er perfekte)
- Mos kartoflerne i en stor skål og tilsæt de øvrige ingredienser
- Form kartoffelfrikadellerne med en spiseske og din hule hånd og steg dem på en svag/middelvarm pande i smør på begge sider. Frikadellerne skal stege omkring 10min før de er gennemstegte.
31 kommentarer til “Kartoffelfrikadeller med hytteost”
Vil rigtig gerne følge dig på din blog
Du skal være hjertlig velkommen 🙂
Hej Maria 🙂 . Kan man erstatte de animalske produkter med noget vegansk? 🙂
Mvh. Malene ?
Hej Malene
Det ved jeg desværre ikke. Hytteosten er et ret bærende element i retten, og jeg har ikke prøvet at eksperimentere så meget med veganske alternativer.
Kh Maria
Kan de fryses?
Det har jeg desværre ikke prøvet, men sig endelig til hvis du prøver 🙂
Hej Maria!
Super spændende at følge din blog 🙂
De ser virkelig lækre ud de frikadeller – har du nogle forslag til noget lækkert tilbehør som passer til?
..og hvor er jeg glad for, at du vil læse med! 🙂
Jeg serverede græske kartofler, fetadip og linsesalat til disse kartoffelfrikadeller, sidst jeg lavede dem. Opskrifterne på det hele er herinde under de forskellige kategorier.
Fortsat god dag! 🙂
Kh Maria
Kan man spise dem kolde, fx til madpakken?
Det vil jeg sagtens synes, at man kan 🙂
I min unge dage fik vi tit kartoffel frikadeller,det var på rugbrød og med rødkål og remoulade.Det skal vi forøvrigt have til aften.
Hej Ruth
Hvor dejligt! Det lyder som et herligt minde 🙂
Hej Maria. ..
Lyder piv lækkert. …dem må jeg prøve. Ved du om de er fryse egnede., så det er muligt at lave store portioner ad gangen??
Ej men de smager virkelig også godt, hvis jeg selv skal sige det! 😀
Jeg har desværre ikke prøvet at fryse dem. Vend endelige tilbage hvis du prøver, så ved jeg det nemlig til en anden gang 🙂
De ser spændende ud. Har du en ide til hvad man evt kunne skifte hytte ost ud med. (Jeg spiser slet ikke ost af nogen art)
De smager altså virkelig også godt! 🙂
Nej, det har jeg desværre ikke. Hytteosten i frikadellerne, er et ret “bærende” element.
God dag! 🙂
Undskyld, jeg blander mig. Men vil bare lige sige, at i mit barndomshjem blev de lavet uden noget så moderne som hytteost. Det kendte vi ikke ude på landet i 50érne. De hang fint sammen alligevel. Men jeg mener, de lige blev vendt i lidt rasp, før de kom ned i smørret på panden. Ærter, champignonsovs, bagte rodfrugter til.
Kære Ellen
Jamen man må da gerne blande sig, ligesom man også meget gerne må lave kartoffelfrikadeller uden hytteost. Jeg deler bare opskrifter her på siden, som jeg selv godt kan lide. Om du har lyst til at lave dem, er helt op til dig 🙂
Kh Maria
Personligt elsker jeg din opskrift. Jeg havde bare et par veganere i tankerne, nogen, som også læser med her. ?☺?
Så er jeg ked af at jeg misforstod din kommentar 🙂
Det fik mig dog også til at tænke, at jeg snart må prøve at lave dem igen, og denne gang inspireret af din opskrift. Det lød nemlig utrolig lækkert.
Kh Maria
Det ser lækkert ud hvor mange kartoffel frikadeller må man spise ?
Til maven ikke kan rumme mere 😀
Hej… Kan ikke forstå de splitter helt ud og når jeg skal vende dem om, hænger den stege skorpe der er dannet, fast på bunden?kh Annika… ved ikke hvad det ender med vi får a spise, en slags kartoffelpamdekagei klumper?
ØV, hvor irriterende. Frikadellerne er nok blevet for våde. Jeg bruger altid hytteost med almindelig fedtprocent, og så skal du måske tilføre noget mere mel, hvis farsen er for våd. Nogle gange kan kartoflerne også godt være ekstra væskefyldte.
Umm kan anbefales – de smager skønt. Jeg havde en skulle persille og purløg tilovers – det kom jeg i – kan anbefales ?
Nej det har jeg ikke prøvet, men det tror jeg nu godt man kan gøre 🙂
Det skal du ikke tænke på, Maria. Vi forstår hinanden nu. Hav en smuk septemberdag. ??☺
Super lækker opskrift den smagte himmelsk!
Hvor dejligt at høre.
Tusind tak 🙂
Hvad ville du foreslå som tilbehør?
Hej Freja
En kartoffelret. F.eks flødekartofler, stegte kartofler, kogte kartofler, pommes frites mm., en sauce eller dressing til samt en god salat. Så ville det blive et herligt måltid 🙂