Kalkungryde med sweet potatoes mos eller sødekartoffelmos om man vil, skal i nu blive præsenteret for. Kalkungryde er egentlig en gammel kending fra 80’erne, så vidt jeg har hørt, men ikke destomindre skal den have en ny opgradering nu. Det fortjener den så sandelig.
Kalkun er noget vi spiser meget sjælendt herhjemme. Hvilket er utrolig ærgerligt, da det er så undervurderet et stykke fjerkræ. Kalkunen giver simpelthen så meget smag til saucen, som grøntsagerne og kødet bader i, og så spiller det bare godt sammen med den søde kartoffelmos bestående af både sødekartofler og almindelige kartofler.
Forleden dag da jeg stod i mit lokale supermarked ved køledisken, ligesom resten af Odense bys befolkning, så fangede et lækkert stykke kalkunkød mit åsyn. Og heldigvis for dét, for det blev til denne lækre kalkungryde med sødekartoffelmos. En ret som absolut er en blevet en ny hverdags favorit herhjemme hos os.
Kalkungryde med sødekartoffelmos
Denne opskrift på kalkungryde er oprindeligt lavet for blog.bahne.dk, men opskriften er simpelthen for god til, ikke at blive delt på min egen blog også. Så her kommer den:
- 400g kalkunbryst (evt. kyllingebryst)
- olie/smør til stegning
- 100g porre
- 200g gulerødder
- 200g broccoli
- 500ml madlavningsfløde
- 2dl vand
- en grøntsags bouillonterning
- frisk timian (evt. tørret)
- salt og peber
- 500g kartofler
- 400g sødekartoffel
- 20g smør
- 1-2dl varm mælk
- salt og peber
- Skræl kartofler og sødekartofler og kog dem i en gryde.
- Skær kalkunbryst i lange skiver, og svits det i en gryde med smør. Kødet skal gennemsteges på høj varme
- Skær gulerødder i skrå skiver, og tilsæt det sammen med 2 dl kogt vand, og en grøntsags bouillonterning. Lad det simre i nogle minutter
- Skær porrer, på samme måde som gulerødderne, i skrå skiver, og tilsæt det sammen med broccoli.
- Tilsæt nu madlavningsfløde, og frisk timian efter smag, og lad det langsomt varme op.
- Smag kalkungryden til med salt og peber
- Når kartoflerne er kogt møre, moses de med smør.
- Tilsæt varm mælk lidt efter lidt indtil den rette konsistens findes.
- Smag mosen til med salt og peber