Jødekager  Jødekage
Jødekager er en af mine absolut yndlings småkager, og flere af jer har spurgt indtil de seneste par år, hvorfor jeg dog ikke har en opskrift på ligepræcis denne skønne julespise. Så det skulle der selvfølgelig gøres noget ved.

Video: jødekager

Og ikke nok med at jeg har nedskrevet min opskrift til jer, så er det også blevet til en hyggelig lille julevideo, hvor jeg viser hele fremgangsmåden frem. Forhåbentlig skaber det både inspiration og julehygge i jeres små hjem, også.

Inspiration til andre videoer med julehygge: Hjemmelavede karameller med havsalt og Den bedste vinter oksegryde

Opskrift på jødekager

Ikke nok med at jødekager smager ufattelig godt, så er det også en af de bedste småkager man kan bage sammen med børn. Dette er både fordi dejen er utrolig nem at lave, men også fordi den kan bruges som udstikkerdej. Man kan således forme sine jødekager fuldstændig i de former og figurer, som man bedst synes om. Noget jeg husker som barn at elske at lave sammen med min mormor og kusiner. På toppen af jødekagerne bliver der selvfølgelig drysset med kanelsukker, fuldstændig som traditionen skriver det.

Jødekager i glas  Julebagning

Jødekager med kanelsukker
 
Forfatter:
 
Ingredienser
  • Jødekager:
  • 250g hvedemel
  • 150g smør
  • ½ tsk. hjortetaksalt
  • 120g sukker
  • 1 æg
  • Pynt: æg, mandler, kanelsukker
Fremgangsmåde
  1. Bland hjortetaksalt i melet.
  2. Skær smør i stykker og ælt det i dejen
  3. Tilsæt sukker og saml dejen med æg
  4. Lad den hvile i køleskabet i en times tid
  5. Rul dejen ud til en tynd plade og udstik kagerne
  6. Pensl med æg og drys med kanelsukker og mandler
  7. Bag dem på en bageplade med bagepapir ved 200 graders varme i ca. 6-8min
  8. Lad jødekagerne afkøle på en rist
Noter
Opbevar jødekagerne i en kagedåse i 2-3 uger, hvis de holder så længe

 

Jødekager og deres oprindelse

Jeg har længe tænkt over, hvordan jødekagen er kommet til med dens meget karakteristiske navn. Jeg bildte faktisk også min video-dame, Marlene ind, at navnet måtte da være fordi, den klassiske stjerne, som man typisk udstikker kagen i. Efterfølgende har jeg dog researched en smule på det kære internet, og fundet ud af, at jødekagen stammer tilbage fra den tid hvor det især var jødiske bagerier, der solgte småkager. Og selvom jødekager er dansk opfindelse, så syntes man dengang, at den havde et særligt eksotisk udseende. Hvorfor den også fik dette navn.

Følg mig rundt