Hjemmelavet gløgg – klassisk opskrift

Gløgg  Hjemmelavet gløgg
Hjemmelavet gløgg er hvad jeg sidder med i mine hænder. Omkring mig har jeg tæpper og puder, tændte stearinlys, samt lyden af vinden der rusker i vinduerne. Det er så sandelig blevet vinter. Og dermed også tid til hjemmelavet gløgg. Derfor har jeg også lavet en kæmpe portion af den smagfulde drik, som nu står i køleskabet og venter. Hver eneste aften de sidste par dage, har jeg nemlig opvarmet et glas hjemmelavet gløgg til min mand og jeg, som vi har siddet og holdt os varme på, når vores datter er blevet lagt i seng. Det er virkelig enormt hyggeligt på denne tid af året, også selvom det ikke er december måned.

Læs også gerne: Boller med smag af julKonfekt med svesker og cognac og Peanubutter cookies med skumfiduser

I skrivende stund er vi dog nået julemåneden over dem alle, og vi har endelig fået pyntet det lille hjem med gran, røde nisser og pyntede appelsiner med duften af nelliker. December måned er noget helt særligt for mig i år, da min datter nu er blevet så stor, at hun kan forstå bare en lille smule af højtiderne i denne måned. Dermed har hun i aller højeste grad taget nissesokken til sig, hvor nissen hver morgen har efterladt en lille pakke. Som i måske kan forestille jer, så er nissen og hende allerede blevet meget gode venner. Og det vil de nok altid være.

Hjemmelavet jule gløgg

Gløgg opskrift  Gløgg med rødvin
Hjemmelavet gløgg er nok min yndlings drik, når det er koldt uden for. Og faktisk er det slet ikke så svært at lave, som man måske skulle tro. Gløggen skal egentlig blot stå for sig selv i en del timer og samle smag fra alle de mange krydderier, og imens kan man lave alverdens andre ting. Det vigtigste er nok en god flaske rødvin. Jeg ved desværre ikke særlig meget om rødvin (endnu), men jeg håber at jeg i fremtiden kan finde tid til at fordybe mig i vin kundskaben. Jeg har derfor prøvet at lave hjemmelavet gløgg af flere forskellige vine, hvor jeg simpelthen bare har prøvet lykken.

Den første omgang hjemmelavet gløgg, som jeg serverede sammen med mine vaniljekranse den dag, hvor jeg havde inviteret en lille håndfuld blogger veninder hjem, var åbenbart en vin, der ikke krævede særlig meget ekstra sødme. Jeg behøvede ihvertfald blot at tilsætte to spsk. fulde brunfarin. Den hjemmelavede gløgg jeg lavede i foregårs krævede derimod hele 4 spsk. fulde brunfarin, da det var en anden rødvin, jeg denne gang havde brugt. Pointen med dette afsnit er derfor, at man skal huske at smage sin hjemmelavede gløgg til, og evt tilsætte mere eller mindre brunfarin samt krydderier.

Lav din gløgg i god tid

Begynd gerne med at lave din hjemmelavede gløgg dagen før, at den egentlig skal bruges. På den måde kan den stå i en gryde på et slukket komfur natten over, og samle alle smagene til sig fra krydderierne. Hvis man dog ikke har alverdens tid, så kan man også sagtens lave den om morgenen, og blot lade den stå og trække i et par timer. Det er dog vigtigt, at man ikke lader komfuret stå tændt for længe, da al alkoholen så vil fordampe væk, og man står tilbage med en hjemmelavet gløgg med en meget lille alkohol procent. Netop dette trick kan man dog med fordel benytte, hvis man vil servere den hjemmelavede gløgg for børn. Jeg har faktisk allerede afprøvet det, og min lille pige på blot 1,5år smagte derfor hjemmelavet gløgg for et par dage siden, hvor gløggen havde stået og kogt ind meget længe.

Opskrift på hjemmelavet gløgg

I denne opskrift på hjemmelavet gløgg bruger jeg også modne og saftige appelsiner, som jeg synes smager rigtig godt til den varme drik. Dette kan man dog sagtens undvære i sin gløggekstrakt, hvis man blot vil have smagen fra krydderierne frem.

Hjemmelavet gløgg - klassisk opskrift
 
Forfatter:
 
Ingredienser
 • 2 appelsiner
 • 2dl vand
 • 4 kanelstænger
 • 15 nelliker
 • 1 tsk. kardemomme
 • ½ tsk. peberkorn
 • ½ tsk. ingefær
 • 2-4 spsk. brunfarin
 • 1 flaske rødvin
 • Den hjemmelavede gløgg serveres med hakkede mandler og rosiner
Fremgangsmåde
 1. Skær appelsiner i halve. Pres saften fra appelsinerne i en stor gryde, som den hjemmelavede gløgg skal koges i.
 2. Tilsæt vand alle krydderierne.
 3. Lad det koge uden låg i ca. 10min
 4. Lad det derefter stå og trække i mindst to timer eller natten over (på et slukket komfur).
 5. Tilsæt rødvin, varm den op til ca. 80 graders varme for at bevare alkohol procenten, og smag evt til med ekstra brunfarin, krydderier eller appelsin
 6. Si gløggen fri for hele krydderier
 7. Server gløggen varm sammen med hakkede mandler og rosiner

Til aller sidst vil jeg bare med denne opskrift, ønske jer og jeres familier en rigtig god jul samt december måned. Jeg håber, at i kan bruge nogle af mine opskrifter herinde på bloggen både i december måned, men også i fremtiden. jeg vil ihvertfald prøve på, at udvide mine juleopskrifter de næste år frem.
God jul. Kærligst Maria!

Del på print

2 kommentarer til “Hjemmelavet gløgg – klassisk opskrift”

 1. Først vil jeg lige sige at jeg nyder at følge dit både her og på Instagram, du har en dejlig måde at skrive på og lægger nogle dejlige billeder og opskrifter op, jeg kunne godt tænke mig at springe ud i at lave min helt egen gløgg i stedet for den man køber færdiglavet.

  Jeg vil høre dig om du bruger tørret krydderi, altså om ingefæren er tørret eller frisk,

  Tænker og det er til at si de tørrede krydderier fra til sidst?

  God jul til dig og dine

  Hilsen Lene Kristine

  1. Sikke en dejlig kommentar at få Lene. Tusind tak for det, det varmer gevaldig meget, at du kan lide at læse med og se på mine billeder. Dejlig jul til dig og dine kære også!
   Jeg bruger faktisk tørret ingefær og kardemomme. Nellikerne er hele og tørret, og kanel bruger jeg som kanelstænger. Hvis du har frisk ingefær, tror jeg også sagtens du kan bruge det. Bare pas på med, at bruge for meget 🙂
   Kh Maria

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *