Fastelavnsboller

Fastelavnsboller

Gammeldags fastelavnsboller med creme er efterhånden uundgåelig i bagerens vindue i februar måned. Men hvorfor ikke bage den selv i stedet? Den gammeldags fastelavnsbolle er klassisk med en fantastisk smag. I denne udgave er bollen fyldt med remonce og vaniljecreme og pyntet med glasur. Et hyggeligt bageprojekt for store og små.

Inspiration til opskrifter: Chokoladekage og Brownie

Opskrift på fastelavnsboller

Fastelavnsboller

Fastelavnsboller

Udskriv Pin
Forb. tid: 2 timer
Tilb. tid: 12 minutter
Antal: 12 fastelavnsboller

Ingredienser

Dej:

  • 1 dl sødmælk
  • 50 g gær
  • 50 g sukker
  • 125 g blødt smør
  • 1 æg
  • 1/2 tsk. salt
  • 350 g hvedemel

Vanilje creme:

  • 2 dl sødmælk
  • 1 æg
  • 50 g sukker
  • 1 spsk. majsstivelse (eller hvedemel)
  • 1 tsk. vanilje

Remonce:

  • 70 g sukker
  • 70 g marcipan
  • 70 g blødt smør
  • sammenpisket æg til pensling

Glasur:

  • 150 g flormelis
  • koldt vand
  • frysetørret hindbær, pistacienødder mm.

Sådan gør du

Dej:

  • Lun mælken til den er ca. 25 grader varm (fingervarm) og oplæs gær og sukker heri
  • Tilsæt blødt smør, æg og salt
  • Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem. Gerne 5min på en røremaskine ved mellem hastighed
  • Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 60 min

Vaniljecreme:

  • Pisk mælk og æg sammen i en gryde under opvarmning
  • Tilsæt sukker, mel og vaniljesukker til gryden og pisk fortsat til cremen koger og bliver tyk
  • Pisk i yderligere 2min ved lav varme og hæld cremen i en skål til afkøling
  • Lad vaniljecremen køle helt ned i køleskabet

Remonce:

  • Rør sukker, marcipan og smør godt sammen ved lav omrøring til det bliver til en ensartet masse

Fastelavnsboller:

  • Del dejen i to og rul den ud til en stor firkant (skær evt. firkanten til)
  • Skær den store firkant ud i mindre firkanter på ca. 7*7cm
  • Placer en teskefuld remonce og creme på hver firkant og saml fastelavnsbollen omkring
  • Placer fastelavnsbollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og pensl dem med sammenpisket æg
  • Lad bollerne hæve ca. 30min under et klæde
  • Bag fastelavnsbollerne ved 200 graders varme, alm ovn i ca. 12min eller til bollerne er gennembagte og let gyldne på toppen
  • Lad bollerne køle helt ned på en rist inden de pyntes

Glasur:

  • Bland flormelis med en smule vand til den rette konsistens opnåes
  • Placer en skefuld glasur på hver fastelavnsbolle og drys evt. med frysetørret hindbær, pistacienødder mm.

Video af fremgangsmåde

 

Inspiration til opskrifter: Æbletærte og Drømmekage

Hvordan samler jeg fastelavnsbollen?

Det sværeste ved at lave gammeldags fastelavnsboller er, at undgå at fyldet flyder ud under bagning. Dette undgår du ved blandt andet at sørge for, at dejen er blød og smidig. Når du har fyldt fastelavnsbollerne med vaniljecremen og remoncen, er det tid til at samle selve fastelavnsbollerne. Start med at samle de fire hjørner og klem sammen. Når du har klemt hjørnerne sammen, er det vigtigt at tjekke, at der ikke er huller i dejen hvor vaniljecremen kan flyde ud af bollerne.

Gammeldags fastelavnsboller

Fastelavnsbolle med creme og remonce

Fastelavnsboller findes efterhånden i mange udgaver. Nogle er til den klassiske wienerbrødsbolle med flødeskum. Andre foretrækker den svenske udgave af fastelavnsbollerne, semlor. Til sidst, så er der den helt klassiske, nemlig en gammeldags fastelavnsbolle med fyld af creme og remonce. Den bløde og smørfyldte gærdej skal røres elastisk og dette gøres lettest på en røremaskine. Det er vigtigt, at dejen ikke bliver for tør, da dette vil resultere i, at vaniljecremen og remoncen ryger ud under bagning. Remoncen, bestående af smør, sukker og marcipan, kan sagtens undværes, men det giver et sødmefyldt touch til hvedebollen. Fastelavnsbollerne kan også fyldes med andet end creme, f.eks. syltetøj, Nutella eller lignende. Det er blot fantasien, der sætter grænser.

Inspiration til opskrifter: Pandekager og Amerikanske pandekager

Fastelavnsbolle

Forslag til pynt

Når fastelavnsbollerne er færdige i ovnen, er de meget varme og derfor ikke helt klar til at pynte. Og selvom det kan være svært at holde fingrene fra de velduftende fastelavnsboller, er det vigtigt, at lade dine fastelavnsboller køle helt ned inden de pyntes. Fastelavnsbollerne køles bedst af ved at sætte dem på en rist. Når bollerne er kølet ned, er det tid til at slippe fantasien løs. Disse er pyntet med en hvid glasur, men du kan også tilsætte lidt kakaopulver til glasuren for at få en lækker chokoladeglasur. En anden idé til pyntning af fastelavnsbollerne, kan være at at tilsætte lidt farve til glasuren. De farverige fastelavnsboller vil uden tvivl være et hit hos børn. Når glasuren er tør, kan fastelavnsbollen pyntes med krymmel, frysetørrede hindbær eller hakkede nødder.

Inspiration til opskrifter: Cookies og Banankage

Kan fastelavnsbollerne fryses?

Fastelavnsboller egner sig godt til at blive frosset ned. Så det er oplagt, at lave en stor portion når du nu alligevel er igang. Frys fastelavnsbollerne ned i en lukket beholder og lun dem kort tid i microovnen, så beholder du stadig hvedebollens blødhed.

2 kommentarer til “Fastelavnsboller”

  1. Tak for en super lækker opskrift 🙂 Jeg har en del i overskud…. Kan de mon fryses? Og hvordan holder de sig i køleskab natten over?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering