Gammeldags fastelavnsboller er både klassisk og traditionelt, og så smager de helt fantastisk godt. Fastelavnsbollen kan pyntes med alverdens glitter, farve og sødme, og så er det et enormt hyggeligt bageprojekt, at tage sig til en weekend i februar måned.
Hvis du kunne lide mine fastelavnsboller, vil du også godt kunne lide: de aller bedste pandekager
Opskrift på gammeldags fastelavnsboller

Ingredienser
Bolledej:
- 1 dl sødmælk
- 50 g gær
- 50 g sukker
- 120 g tempereret/blødt smør
- 1 æg
- 350 g hvedemel
- æg til pensling
Vanilje creme:
- 2 dl sødmælk
- 1 æg
- 50 g sukker
- 1 spsk. majsstivelse (eller hvedemel)
- 1 tsk. vanilje
Remonce:
- 100 g sukker
- 100 g marcipan
- 100 g tempereret/blødt smør
Glasur:
- 150 g flormelis
- 2 tsk. kakaopulver
- koldt vand
Sådan gør du
Bolledej 1:
- Lun mælken til den er ca. 25 grader varm og oplæs gæren heri sammen med sukker
- Tilsæt smør og æg og hvedemel lidt ad gangen
- Ælt dejen godt igennem og lad den hæve lunt og tildækket i ca. 60-90 minutter
Vaniljecreme:
- Pisk mælk og æg sammen i en gryde under opvarmning
- Tilsæt sukker, mel og vaniljesukker til gryden og pisk fortsat til cremen koger og bliver tyk
- Pisk i yderligere 2min ved lav varme og hæld cremen i en skål til afkøling
Remonce:
- Rør sukker, marcipan og smør godt sammen ved lav omrøring til det bliver til en ensartet masse
Bolledej 2:
- Del dejen i to og rul den ud til en stor firkant (skær evt. firkanten til)
- Skær den store firkant ud i mindre firkanter på ca. 7*7cm
- Placer teskefuld remonce og creme på hver firkant og saml fastelavnsbollen omkring
- Placer fastelavnsbollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og pensl dem med sammenpisket æg
- Lad bollerne hæve ca. 30min under et klæde
- Bag fastelavnsbollerne ved 175 graders varme (varmluft) i ca. 20-25min eller til bollerne er gennembagte og let gyldne på toppen
- Lad bollerne køle helt ned inden de pyntes med glasur
Glasur:
- Bland flormelis, kakaopulver og en teske vand ad gangen godt sammen til det bliver til en jævn chokolade glasur
- Placer en skefuld glasur på hver fastelavnsbolle og drys evt. med hakkede mandler eller andet pynt
Fastelavnsbolle med creme og remonce
Jeg har både spist og lavet virkelig mange fastelavnsboller gennem tiden, og hver eneste gang kommer jeg tilbage til den helt traditionelle og gammeldags fastelavnsbolle. Det vil sige en blød og smørfyldt hvedebolle med fyld af både creme og remonce. Jeg synes nemlig, at begge dele skal i. Hvis nu man er af en anden holdning, så kan man for eksempel sagtens undvære remoncen i kagen. Dette vil jeg dog ikke anbefale, for nøj hvor smager det godt i en gammeldags fastelavnsbolle.
Udover den almindelige fastelavnsbolle, så findes der selvfølgelig også den svenske semlor, som langsomt har vundet indtag i det danske land. Derudover findes der også den klassiske wienerbrøds bolle, som jeg nu langt fra synes smager lige så godt som opskriften ovenfor på gammeldags fastelavnsboller
Fastelavn er mit navn
Selve ordet “fastelavn” kommer af det tyske ord “fastnach”, som betyder aftenen før fasten, og fastelavn hang således sammen med den faste der kom efterfølgende. Den kristne fase varede 40 dage – indtil det blev påske.På samme tid har man “slået katten af tønden”. Det var nemlig en udpræget folketro, at man kunne slippe for pesten, hvis man ofrede en sort kat.
Sidst men ikke mindst lavede man fastelavnsris af et bundt friske birkegrene. Noget jeg også selv husker som barn, at min mor altid gjorde, når det var fastelavn søndag. Hun pyntede dem med farverigt pynt og al min yndlings slik, og så stod den både og pyntede og smagte på mit værelse. Jeg har selv i sinde at gøre det samme for mine børn i år for aller første gang. Det vil sige både bage fastelavnsboller og lave fastelavnsris.
2 kommentarer til “Fastelavnsboller med creme og remonce”
Tak for en super lækker opskrift 🙂 Jeg har en del i overskud…. Kan de mon fryses? Og hvordan holder de sig i køleskab natten over?
Hej Sanne
De kan ihvertfald godt fryses 🙂
Mvh Maria