Vores familieforøgelse

image

Min verdens omdrejningspunkt er hende. Ikke bare fordi hun er mit ansvar, mit hjerteblod, men også fordi vi altid er sammen. Jeg kan knap nok forestille mig, hvordan mit hjerte skulle have plads til endnu en ubetinget kærlighed som hende. Hvordan jeg kan være mor til flere end bare min lille mørke og krølhåret pige.

Det begyndte for nogle uger siden. Pludselig væltede spørgsmålene ind, både fra bekendte og venner, men især også fra nære familiemedlemmer. “Hvornår skal det næste barn komme til verden. Hvornår skal Buller være storesøster?”

Egentlig er vi et stort spørgsmålstegn, mig og hendes far. På den ene side elsker vi tanken om et fyldt spisebord, der med tiden kan give plads til tonsvis af børnebørn og måske oldebørn. Men på den anden side, så synes vi også, at det til tider kan være umenneskelig hårdt at være forældre, og vi står stadig uforstående hen, når vi ser, at forældre spytter den ene unge ud efter den anden, som om det at få børn er så let som en leg.

Jeg misunder dem og deres leg.

Den ene dag vil vi have et barn mere, måske endda to. Andre dage er dét, det sidste vi kunne tænke os. Alligevel er det noget, som vi ofte snakker om, også selvom vi ikke ved, hvornår det ville være et foredelagtigt tidspunkt at forøge familien. Hvor gammel skal Buller være, når hun bliver storesøster?

Som den “videnskabs-kvinde” jeg nu engang er, har jeg selvfølgelig gennemsøgt nettet for forskningsstudier, der har undersøgt, hvor længe der “helst” skal være mellem søskende. Hvad jeg kan konkludere er, at for nogle familie fungerer pseuodotvillinger beundringsværdigt godt, for andre er det en hård sej kamp at have to blebørn på samme tid.

Vi er derfor stadig meget i tvivl om, hvornår lillebror (som vi allerede kalder “ham”) skal komme til verden. Jeg vil derfor meget gerne høre jeres erfaringer? Hvad er jeres erfaringer med, hvor stor aldersforskel, der helst skal være mellem søskende?

Del på print

18 kommentarer til “Vores familieforøgelse”

 1. Her kommer dertil at være lige knap 5 år mellem storebror og lillesøster.
  Vi var begge under uddannelse da vi fik den store, så jeg skulle i hvert fald færdiggøre uddannelse før nr 2 kom på tale. Jeg fik heldigvis fast arbejde efterfølgende og

  1. Maria Vestergaard

   Det var alligevel en del år, men kan sagtens forstå, at du gerne ville være færdig med uddannelsen. Det er også noget af det jeg har med i mine overvejelser. hvad siger din søn, så til at han skal være storebror? Han kan jo forstå det hele vel? – det må også være sjovt! 🙂

 2. Her kommer dertil at være lige knap 5 år mellem storebror og lillesøster.
  Vi var begge under uddannelse da vi fik den store, så jeg skulle i hvert fald færdiggøre uddannelse før nr 2 kom på tale. Jeg fik heldigvis fast arbejde efterfølgende og nu havde vi både økonomi, tilværelsen og det hele til at få lavet nr 2 🙂 at det så har taget næsten to år at komme dertil at det lykkedes, er jo så det 🙂 men jeg er glad for at den store er så stor, han har meget mere forståelse for hvad der sker og er allerede meget omsrogsfuld og kærlig over for maven allerede og glæder sig enormt meget til at blive storebror.

  1. Maria Vestergaard

   Hov jeg fik vidst svaret for hurtigt, for kunne ikke se hele spørgsmålet :). Men jeg fik besvaret at din søn forstår det hele, og glæder sig utrolig meget til at blive storebror. Det synes jeg da også er en god pointe at have med i sine overvejelser. Din søn kommer helt sikkert til at blive en rigtig god storebror for lillesøster 🙂

 3. Jeg har en søn der lige er fyldt 4 og jeg venter en søn mere til Juni. Jeg tror at man skal mærke i sig selv, hvornår man er klar til nr. 2 og hvornår man ikke er i tvivl mere. Jeg er glad for at have haft lov til at opleve vores trekløver i nogle år og nyde min førstefødte og alle de sjove(og knap så sjove) ting der følger med babyalderen. At have overskuddet til ham og min mand og vores projekter(nyt hus, job, uddannelse osv). Det havde ikke været godt for os at have fået en baby mere oveni den første, men misunder da dem der har pseudotvillinger og alt det de får ud af hinanden :)! Det var bare ikke det rigtige for os. Hellere at der var nogle år imellem, end at vi skulle sidde i arbejde til halsen. Jeg var slet ikke i tvivl, da vi skulle igang med nr. 2 og glæder mig rigtigt meget og har en ro i det. Bonus er at min søn på 4 glæder sig voldsomt meget til at blive storebror og forstår hvad det indebærer nu.

 4. 2 år imellem vores. 2 Mega hårde år ( som i Mega hårde) , men så kom lønnen.
  De er de bedste venner og fjender, men de har altid hinanden og leger vanvittigt godt sammen. Gider at se samme film og lege de samme lege nu hvor de er 3 og 5 år.

  1. Maria Vestergaard

   Jeg kunne virkelig godt forestille mig, at det er det aller hårdeste at have to små, men som du skriver, så kommer det bare rigtig godt igen. Fedt at de leger så godt sammen! Rigtig god påske til dig og familien Nadia <3

 5. Der er kun 15 måneder mellem vores to drenge. Den ældste fylder tre her i foråret. Det er hårdt arbejde, men også fuldstændig fantastisk! De har så meget glæde af hinanden allerede og vi forestiller os kun at det forstærkes, når de bliver ældre. De er en lille enhed og de har hinandens ryg altid. Vi har skabt to bedste venner, der forhåbentlig vil følge hinanden hele livet. Det synes vi er ret vidunderligt.

  1. Maria Vestergaard

   Hvor lyder det bare som om, at det fungerer rigtig godt hjemme hos jer, på trods af, at der er så få måneder mellem dine to drenge. Det er præcis det jeg håber vil ske for mine barn/børn, når vi en dag får endnu en. Rigtig god påske til dig og din lille familie 🙂

 6. Kære Maria

  Apropos vores lille påske-snak 😉 Tror det er meget individuelt; hvem man er, hvor man er sit liv, hvordan den førstefødte var/er, fødsels/graviditetomstændigheder, alder, netværk osv. Personligt synes vi det var ret nemt med den første, men ventede alligevel 1,5 år før vi forsøgte med nummer to, fordi vi gerne ville nyde hende og vores liv udover. Tillige havde jeg flere veninder der utilsigtede fik andet barn relativt kort efter den første – og som trak stikket ud fra det meste af det sociale i flere år – og det havde vi ikke lyst til, når vi nu havde den luksus selv at ku vælge. Vores er jo nu snart 3 og 6 (2 år og 10 mdr. i mellem) og har stor glæde af hinanden – og vi af dem 😊 Om det ku ha været bedre, hvis vi havde fået dem tættere, har jeg aldrig brugt tid på at tænke på 😉 Kram

  1. Maria Vestergaard

   Kære Louise 😀
   Tusind tak for din kommentar! Selvfølgelig har du ret i, at der er mange omstændigheder, der skal tages med i ens overvejelser, når man nu er så privilegieret selv at kunne “vælge”. Jeg har dog tænkt meget over, hvordan dine to børn har glæde af hinanden, da jeg har set det med egne øjne. De er virkelig gode til at lege med hinanden! Og det er lige netop det jeg “ønsker” for mine børn. Og måske er det også fordelagtigt, at der er 1,5-2 år imellem, så man ikke har to “små-børn” på samme tid. Rigtig god påske til dig og familien <3

 7. Hvor sjovt, I min optik er 1,5-2 år i mellem netop at have meget små børn samtidigt både praktisk og relationsmæssigt, men sådan er vi jo forskellige 😉 God påske til dig og familien også.

 8. Har det præcis på samme måde . Vi havde her hjemme aftalt at i sep. 2016 skulle vi starte projekt baby nr. 2 men lige nu vil jeg bare gerne nyde min søn, job, venner og livet som ny startet familie. Så vi er blevet enige om at vi venter og ser til sep. 2017 😘

  1. Maria Vestergaard

   Jeg kan sagtens forstå, at du gerne vil “nyde” familien og friheden udover at være mor. Tror også kun, at et barn nummer to bliver endnu hårdere (og endnu mere glædesfuldt), men derfor kan det godt vente lidt. Held og lykke med projekt baby nr. 2 når i engang går igang! 🙂

 9. Der er 3 år og 4 måneder mellem mine døtre.
  Det er helt perfekt for vores familie. Vi var ikke klar til en ny graviditet, før den store var 2 år.
  Og det var så rart, at den store var færdig med bleer, sut og middagslur, da hun blev storesøster.

  1. Maria Vestergaard

   Det kan jeg sagtens forstå! Vi er også derude, hvor vi overvejer, om det ikke er en fordel at der er et par år imellem 🙂

 10. Jeg tror på, at det er lige så individuelt hvad der er rigtigt, som der er forskellige familier. Der er tre år mellem vores sønner og det har fungeret virkelig godt.
  Hverken fysisk eller psykisk følte jeg mig klar før engang kort efter vores ældste fyldte to. Men pludselig virkede det bare som det mest naturlige i verden, at vi skulle have endnu en. Og så må jeg sige, at vi i den graf har profiteret af, at vores ældste fuldt ud forstod, hvad det alt sammen var for noget. Fra da ét udviste han stor omsorg og accept i forhold til at hans behov nogle gange måtte vente pga. lillebrors behov. Det har virkelig været en gave, som min mand og jeg ikke på forhånd havde set komme. Men samtidig vil jeg sige, at jeg er ikke sikker på, der går lige så lang tid mellem nummer to og tre (for vi vil nemlig gerne have en mere).
  Når jeg stødte på de der kommentarer fulde af forventning om, hvornår der igen skal komme småfolk, lukkede jeg den ofte med “det ved jeg ikke, det er jo heller ikke sikkert, man kan få flere, bare fordi man var heldig første gang”. Det gjorde dels det, at folk sjældent spurgte igen og dels, var jeg selv forberedt på, at hey – det kan sgu godt være lykken ikke er med os endnu engang, eller at vi må vente længe før det lykkes.

  1. Maria Vestergaard

   Jeg er så glad for at høre jeres erfaringer! Jeg tror også vi heller mere og mere til jeres situation, da det som du siger, er en kæmpe gave, at den ældste forstå at der er kommet en lillebro/lillesøster. Det er så dejligt, at han fra begyndelsen viste så stor omsorg for sin lillebror. Det tror jeg dog ikke altid er tilfældet. Nogle gange fungerer søskende bare ikke godt sammen, ligemeget om der så er 1 år, eller 4 imellem dem. Dejligt i har været “heldige”!!
   Ha’ en rigtig dejlig aften sammen med din lille familie, og held og lykke med projekt nummer 3! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *