En burundisk festaften

I går var noget helt særligt. Der var købt, ris, bananer, græntsager, lam og en halv ko på de afrikanske markeder i Kbh, og farmor, alle hendes veninder og faster Annette havde stået med hovederne i kødgryderne, og lavet mad hele ugen op til. Alle havde glædet sig, især farmor og farfar, der havde inviteret alle deres venner, familie og bekendte for at fejre B’s eksamensbevis og hans nye uddannelse.

image

Jeg havde iklædt mig en smuk burundisk kjole, som jeg specifikt havde bedt B om at købe hjem fra hjemlandet, sidst han krydsede ækvator. Vi er meget “danske” eller “vestlige-orienteret” herhjemme, hvorfor jeg synes det er vigtigt at huske på den burundiske kultur sådan en aften. Så selvom B rystede på hovedet, iklædte jeg mig alligevel den farverige kjole med det smukke afrikanske mønster. Og især farmor blev rørt, da hun så, hvad jeg havde valgt at tage på!

image

Festen begyndte kl 17.00, men som en hver anden afrikansk begivenhed, så kommer gæsterne altid flere timer for sent. Uret findes simpelthen ikke i deres verden. Istedet kom folk drøssende lidt efter lidt, imens den varme grill producerede grillspyd med oksetunge- og hjerte, fisk (man spiser endda hovedet) grillede bananer og samosaer. Skønt smagte det, og der gik faktisk mange år før, at jeg fandt ud af, at min svigermors berømte grillspyd, som hun serverer hver eneste sommer, består af ovennævnte indmad. For det smager virkelig godt!

image

Spiloppen nåede jeg desværre ikke at rette kameraet mod, men hun var også svær at få øje på i blandt alle de andre små krudtugler, der rendte rundt og drak alt for meget sodavand. Hun elskede simpelthen at rende i hælene på hendes kusiner, der spillede på trommer, dansede og snakkede frækt (men enormt kært) børnehave-sprog.

image

Jeg har efterhånden oplevet mange burundiske fester, og hver eneste af dem er blevet en succes. Måske er det fordi, de er født med en hel anden gæstfrihed end vi danskere er. Eller også er det fordi, at de fester til langt ud på natten med dans og musik, og aldrig nogensinde tager hjem igen. Ja, sommetider kan festen fortsætte dagevis.. Det kan den ikke gøre for vores vedkommende denne gang, for idag går turen atter mod Odense, og på mandag mod sommerhus i Nordjylland. Jeg håber i også har fået en god start på weekenden!

image

Del på print

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *