Chiaboller er et fantastisk slags bagværk. Fuldkornsbollerne bliver ekstra smagfulde, og så holder de på væsken, der gør dem bløde og saftige, grundet de små chiafrø.
Spiloppens chiaboller
Hvis i følger med på instagram og især i mine stories, så kan i se, hvor meget min lille spilopmager er begyndt at være med i køkkenet. Eller det er faktisk forkert skrevet, for hun har altid kigget med over skulderen og været med så godt hun nu kunne, dengang hun var mindre, og nu bliver det bare mere og mere. Hun kan selv finde ud af at slå æg ud i en skål, piske, ælte og pensle, og jeg er simpelthen så stolt. Disse chiaboller er også hendes værk. Hun spurgte mig nemlig en morgen, hvor vi sad og spiste chiagrød til morgenmad, om man godt kunne bage boller med chiafrø. Og det svarede jeg selvfølgelig ja til.
Inspiration til andre bolleopskrifter: koldhævede fuldkornsboller og de bedste gulerodsboller
Opskrift på chiaboller med havregryn
Jeg synes virkelig at denne opskrift på chiaboller blev god. Hvis man ønsker dem mere grove, så kan man selvfølgelig erstatte noget af andelen af hvedemel med fuldkornsmel, men jeg synes selv ekstra godt om boller, der er bagt med hvedemel og havregryn. Jeg må faktisk tilstå, at det er min yndlings kombination af bagværk. Især når de spises lune og med smør på.

- 3 dl lunken vand
- 25g gær
- 1 tsk honning
- 1 tsk salt
- 50g chiafrø
- 50g havregryn
- 250g hvedemel
- æg til pensling
- chiafrø til pynt
- Opløs gær i vand og tilsæt honning og salt
- Rør det rundt til det er opløst
- Tilsæt chiafrø og havegryn til vandet og rør det godt rundt
- Tilsæt hvedemel lidt ad gangen
- Ælt dejen godt igennem i ca. 5-10min
- Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 60min
- Form bollerne pensl med sammenpisket æg og drys med chiafrø
- Lad bollerne hæve yderligere 30min under et klæde
- Bag dem ved 180 graders varme (varmluft) i ca. 20min
20 kommentarer til “Chiaboller – fuldkornsboller med havregryn”
De ser lækre ud 🙂 Kan man lave dem som koldhævede? Og i så fald, hvor meget (lidt) gær skal man så bruge i stedet for?
Kære Christina
De smager også skønt! 🙂
Jeg har faktisk ikke prøvet at koldhæve disse chiaboller, men jeg går stærkt ud fra, at det kan man sagtens.
Jeg bruger altid 5-7g gær, når jeg koldhæver boller.
Kh Maria
Hej Maria, har du haft frosset dem ned? Skal lave fødselsdagsbrunch om 14 dage og ville gerne bage tidligere så de bare skal tø op og lune.
Det kan de sagtens 🙂
Kh Maria
Super nem og god opskrift som jeg tilføjede og ændrede lidt i. Rigtig godt resultat. Tak for den.
Kan man eventuelt tilføje gulderod til bollerne?
Det tror jeg da sagtens at man kan 🙂
Kh Maria
jeg kom dobbelt honning i. De ER så lækre! :O manden er helt vild med dem!
Hvor dejligt at høre! 🙂
Kh Maria
Har du nogen ide om hvor mange kcal de Ca indeholder? 🙂
Jeg har dejen til hævning nu og tæller kcal hverdag men kunne ikke lige se mig ud af det med denne opskrift
Kære Louise
Jeg tæller desværre ikke kalorier på min hjemmeside 🙂
Hej Maria
Hvor mange kcal, er der ca pr stk.
kan evt skifte hvedemel ud med noget andet.
Kære Camilla
Jeg beregner desværre ikke kalorierne ud i mine opskrifter.
I forhold til melet, så kan du eksperimentere med, at bruge f.eks grahamsmel eller sigtemel, der er en finere mel, men stadig med mere fuldkorn.
Kh Maria
Hvor mange kcal indeholder de? Og kan man eventuelt bytte hvedemelet ud med noget andet?
Jeg har svaret på samme spørgsmål nedenfor 🙂
God dag.
Kh Maria
110 kcal pr. bolle ved 12 boller
Tak for en lækker opskrift!
Tusind tak 🙂
Ligger du Chiafrøene i blød i vand inden. ?
Kan man lave bollerne uden havregryn?
Hej Claudia
Ja det tror jeg bestemt du kan. Prøv i så fald at tilsætte noget fuldkornsmel i stedet for. F.eks grahamsmel.
Mvh Maria