Butter chicken er en traditionel indisk gryderet. Kyllingekødet marineres i yoghurt med en masse krydderier, og saucen laves på smør, tomatsovs og fløde. Til den hjemmelavede butter chicken kan man servere kogte ris og indiske brød. Opskriften er krydret, men særdeles familievenlig.
Inspiration til indiske brød: Naanbrød og Chapati
Opskrift på butter chicken
Butter chicken
Ingredienser
Marinade
- 2 dl yoghurt, 10%
- 1 tsk. garam masala
- 1/2 tsk. stødt ingefær
- 1 tsk. spidskommen
- 1 tsk. salt
- 2 fed hvidløg
- 400 g kyllingebryst
Sauce
- 1 løg
- 1 spsk. smør
- 1 tsk. garam masala
- 1 tsk. gurkemeje
- 1 dl passata (tomatsauce)
- 1 spsk. tomatpure
- 2,5 dl fløde
- maizena til jævning
- smages til med salt
Servering
- ris
- koriander
- hakkede mandler
- chapati brød
Sådan gør du
Marinade
- Bland yoghurt med krydderier og presset hvidløg
- Skær kylling i mundrette tern, og vend kødet i marinaden
- Lad kødet trække i marinaden i køleskabet i 3 timer hvis tiden er til det
Sauce
- Hak løg fint, og steg dem bløde i en stor gryde med smør
- Tilsæt krydderier og rist krydderierne i et par minutter i gryden
- Tilsæt det marinerede kyllingekød, og vend det hurtigt rundt i gryden
- Tilsæt straks passata, fløde og tomatpure og varm det meget langsomt op. Saucen må ikke koge, så skiller den
- Lad din butter chicken simre ved lav varme i ca. 20min til kødet er gennemstegt
- Jævn saucen med maizena hvis du ønsker saucen tykkere, og smag retten til med salt
Servering
- Kog ris som anført på pakken, og server din butter chicken med kogte ris, hakkede mandler, hakkede koriander og hjemmelavede chapati brød
Hjemmelavet murgh makhani
Butter chicken, som også kaldes murgh makhani, er en utrolig traditionsbunden, indisk og pakistansk ret. Gryderetten kan laves på mange forskellige måder, og der findes nok lige så mange forskellige opskrifter på denne ret, som der findes familier. Der er dog nogle råvarer og elementer, som går igen. Først og fremmest skal kyllingekødet marineres. I denne opskrift på butter chicken har jeg brugt brystkød. Det er et fedtfattigt stykke kød, som har godt af at marinere nogle timer i køleskabet, hvis det skal blive rigtig godt mørt. Hvis man i stedet bruger kød fra overlåret på kyllingen, som er mere fedtrigt, så behøver man ikke, at marinere kødet i lige så lang tid.
Inspiration til opskrifter: Indisk curry og Indisk gryderet
Indisk yoghurt marinade
Selve marinaden er baseret på en yoghurt med en høj fedtprocent. I danske supermarkeder er det største udvalg af den slags yoghurter inden for kategorien græsk yoghurt eller tyrkisk yoghurt, som sagtens kan bruges til butter chicken. Dernæst blandes yoghurten med krydderier, kyllingekød og presset hvidløg. Kødet kan marinere i køleskabet natten over eller blot tre timer, hvis det ønskes særlig mørt. Hvis tiden ikke er til det, kan man dog også springe dette trin over. Slutteligt er det utrolig vigtigt, når man tilsætter sit kyllingekød med marinaden til gryden, ikke at stege ved høj varme. Kødet skal blot vendes rundt i gryden med smør, stegte løg og krydderier ved lav varme. Og derefter skal der til tilsættes passata og fløde hurtigt efter. Når din butter chicken varmes op, skal det foregå særdeles langsomt. Saucen må ikke koge, så skiller den. Kyllingekødet skal derfor tilberedes omkring 80 grader, indtil det er gennemstegt.
Inspiration til opskrifter: Kylling tikka masala og Tandori kylling