Brunkager – den bedste jule opskrift

Opskriften på brunkager er sponsoreret af Dansukker!

Brunkager Småkager

Sådan nogle helt sprøde, søde og smagfulde brunkager grundet dansk sukker og sirup fra Dansukker, er noget vi kan lide hjemme hos os. Vi spiser ualmindelig mange småkager i december måned, og de eneste julekager jeg manglede at bage, var min mormors opskrift på brunkager. Den bedste opskrift på brunkager jeg kender. Vi bagte dem i weekenden. Både min lille spilopmager og jeg.

Jeg køber altid sukker fra dansukker af den simple årsag, at det er dansk. Jeg går op i at støtte lokalt, og jeg mener, at det er fordelagtigt at bruge jordens resourcer hvor man har bosat sig. Dansk sukker fra sukkerorer, som er produktet hos dansukker, er af høj kvalitet, og så er det ikke blevet fragtet fra sydens sol med en masse forurening til følge.

Som så mange andre, er jeg vokset op med dansukker. Både i min mors men også i min mormors køkkenskab husker jeg denne sukker, som jeg fandt frem til både min havregryn, bagværk og desserter. Det er derfor næsten nostalgisk for mig, at se den hvide pakke sukker, på samme måde som mine gamle krydderibøtter med korkprop, og grydeskeer fra min oldemor også vækker minder fra min barndom. Findes der noget bedre end barndomsminder?

Dansukker småkager  Brunkager med sirup

Brunkager – min mormors opskrift

Læs også gerne: Opskrift på den bedste brownieMin mormors æbletærte og Chokoladekage med chokolade ganache og Den bedste gløgg

I min mormors opskrift på brunkager er der brugt mørk sirup fra dansukker som både er lavet af sukker fra sukkerroer og sukkerrør. Jeg har faktisk altid den lyse sirup i min køkkenskuffe, som jeg bruger til amerikanske pandekager, men også når jeg skal bage eller lave gryderetter og sovs, kan jeg finde på at tilføre en lille smule sirup. Det giver en fantastisk smag til det meste slags mad, og er virkelig også godt for bagværkets hævning. Til brunkager bruger jeg dog altid denne mørke sirup, som udover den søde smag også har noget karamel agtigt over sig. Den smager skønt.

Brunkager - den bedste jule opskrift
 
Forfatter:
 
Ingredienser
Brunkager til 4 fyldte kagedåser!
 • 500g smør
 • 400g sukker
 • 400g sirup, mørk
 • 18g potaske noget der hæver
 • 1kg mel
 • 42g brunkagekrydderier 2 breve
 • 250g mandler, smutter hakker
Fremgangsmåde
 1. I en lille gryde smeltes smør, sukker og sirup og brunkage krydderi sammen. Hæld smørblandningen over i en skål, og lad det bliver nedkølet til det er fingervarmt. I en anden lille skål opløses potaske med 2 spsk. vand. T
 2. Tilsæt potaste til smørblandingen, hvorefter det vil bruse op.
 3. Hæl mel i lidt ad gangen
 4. Smut og haker mandler
 5. Tilsæt mandler til dejen og ælt brunkagedejen godt igennem.
 6. Form nogle tykke pølser af brunkagedejen, pak dem ind i film, og opbevar dem i køleskabet natten over inden de bages.
 7. Skær pølserne ud i tynde skiver, og bag brunkagerne i ovnen i ca. 7-8min ved 175 graders varme.
 8. Lad brunkagerne køle af på en bagerist og nyd dem sammen med dine nærmeste

Min lille spilopmager er nu blevet så stor, at hun synes det er sjovt at være med til at trille og ælte småkagedej samt andet godt bagværk. Efter at billederne blev taget, fik hun derfor også lov til, at rulle en smule brunkagedej ud, og udstikke småkager på denne måde. Det er enormt hyggeligt at have hende med i køkkenet, og hun elsker at få lov til, at være med fra start til slut. Når det kommer til småkager, så laver jeg dog altid dejen i forevejen, ligesom jeg også har gjort det med disse brunkager med sukker og sirup fra dansukker. Typisk gør jeg det aftenen før, og så er hun med til at trille, udstikke og bage brunkagerne dagen efter, hvor der også er uanede mængder småkager at spise. Det var i sandheden en hyggelig lørdag formiddag. En jeg længe vil huske.

Hjemmebag  Dansukker mørk sirup

Glædelig jul!
Kærligst Maria

Del på print

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *