Brændte mandler

Brændte mandler

Brændte mandler dufter og smager så skønt af jul, og så er det nok én af de nemmeste desserter eller snacks at fremtrylle. Når man først har prøvet at lave det en enkelt gang, så er det højst sandsynligt noget, man gentager et par gange eller tre hen over vinterhalvåret. For både ingredienslisten og fremgangsmetoden er lige til. Og så smager de julede, brændte mandler noget så dejligt.

Inspiration til juleopskrifter: Rocky road og Gløgg

Opskrift på brændte mandler

Brændte mandler

Brændte mandler

Udskriv Pin
Tilb. tid: 15 minutter
Antal: 1 glas, 500ml

Ingredienser

  • 200 g mandler
  • 130 g sukker
  • 3/4 dl vand

Sådan gør du

  • Tilsæt alle ingredienserne på panden på én gang og rør godt rundt
  • Bag mandlerne på panden ved høj varme
  • Først koger sukkerblandingen op dernæst krystalliseres således, at sukkeret sætter sig i en fast konsistens omkring mandlerne
  • Skru ned til middelvarme og steg mandlerne yderligere til den faste sukkerblandingen smelter fra mandlerne
  • Tag de brændte mandler af panden, når der stadigvæk er en anelse krystalliseret sukker tilbage på mandlerne
  • Fordel de varme mandler ud på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem køle ned inden de spises

Video af fremgangsmåde

Inspiration til juleopskrifter: Risalamande og Julekringle

Brændte mandler til jul

Der er ikke noget som brændte mandler. Det vækker en helt særlig stemning, men dens øjeblikkelige duft i køkkenet eller på gader og stræder, hvor man i juletiden, serverer brændte mandler. De sukkerkarameliserede mandler kan dog sagtens laves derhjemme også. Det er faktisk utrolig nemt, og kræver blot vand, sukker og mandler. Derefter er det blot at stå ved komfuret og røre i panden, imens mandlerne går igennem de forskellige stadier i karameliseringen. Hvis man ønsker, at mandlerne skal være ru, med meget karameliseret sukker omkring, så skal man tage dem af lidt tidligere. Nogle kan dog allerbedst lide deres julemandler, når der ikke længere er krystaller at se. Dette er en smagssag. Derudover kan man overveje, at tilsætte ekstra smagsgivere til de brændte nødder. Kanel, ingefær, kardemomme mm., ligesom man også kan bruge andre nødder end blot mandler. F.eks. hasselnødder smager skønt, når de er blevet karamelliseret på panden.

Inspiration til juleopskrifter: Juleboller og Klatkager

Spiselig værtindegave

Hvis man, i den søde juletid, skal besøge venner eller familie, så er det en virkelig god ide, at bringe et syltetøjsglas, papirspose eller patentglas med hjemmelavede, brændte nødder med sig. Der er nemlig noget helt særligt over, at både give og modtage spiselige gaver. Julemandlerne kan derfor sagtens bruges som værtindegave, ligesom de også kan sættes på bordet en hverdagsaften til dessert og sågar juleaften.

Inspiration til juleopskrifter: Julepandekager og Julevafler

Opbevaring af brændte mandler

Når de brændte mandler tages af den varme pande og føres over på bradepanden beklædt med bagepapir, kan man med fordel skille mandlerne ad vha. to gafler. På dette tidspunkt er nødderne nemlig stadigvæk meget varme, og derfor kan man ikke bruge fingrene. Man kan også knække nødderne fra hinanden vha. fingrene, når de først er kølet ned. Dette kan dog godt være en anelse svære. Dernæst puttes mandlerne på glas, kagedåse eller i en pose. Det er blot vigtigt, at beholderen slutter tæt, og således kan de holde sig gode længe.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering