Børne samsovning


Annonce for FLEXA

Spiloppen var den allerstørste søvnteorrist, man overhovedet kan forestille sig. Det var uden undtagelse HVER ENESTE nat, at vi gik rundt med hende på skift, og vuggede en grædende baby. En baby der konstant var ked af det (både dag og nat), og som overhovedet ikke kunne finde ro i søvnen.

Vores børn samsover

Da hun blev ældre, blev det heldigvis bedre, men hun var stadig meget utryg under søvnen. Først da lillebror blev et år gammel, og jeg tog en pludselig og drastisk beslutning om, at jeg ville prøve at lade børnene “samsove”, så begyndte hun at sove igennem. Eller ihvertfald sove det meste af natten, og blot have naturlige opvågninger i ny og næ, som jo er helt almindeligt, at både 2-årige og 6-årige (for den sags skyld) har.

Vores børn har således samsovet i over et år, og endelig har vi fået en (drømme)seng, der kan udfylde dette behov fuldstændigt. En kæmpe og gigantisk “familie-seng” fra FLEXA. Det er en dobbeltseng i bunden og en enkeltmands seng for oven, hvor børnene dog endnu ikke tør at sove, men det skal nok også komme.

Vores “putterutine” og sædvanlige søvn

Om natten sover de begge to i dobbeltsengen for neden. Bjørnen læser 1-2 godnat historier for dem, og siger derefter godnat. I lang tid har han været ved dem til de faldt i søvn (mest af alt fordi han selv synes det er hyggeligt), men nu er han begyndt at stå og lægge vasketøj sammen på den anden siden af døren. Det går allerede rigtig fint.

I løbet af natten vågner de altid. Enten den ene eller den anden, og det ser vi egentlig ikke det store problem eller unormale i. Da jeg natammer lille knirke og dermed har den “natte-tjans”, så er det bjørnen, der tager sig af de store krudtugler. Det er typisk ved 3-tiden at lillebror vågner, og råber efter os inde fra værelse. Så går bjørnen derind, giver ham sutten, og får ham til at sove igen. Halvdelen af gangene ender det med, at han falder i søvn i deres seng, og den anden halvdel af gangene, ender han tilbage i “voksen-sengen”. Lige meget hvad, så ender de ihvertfald aldrig i vores seng, som jeg synes er alt for trængt til hele familien.

FLEXA – Dansk, børnemøbel design

Udover den enormt funktionelle seng, “Famile seng, Classic” fra FLEXA, så har vi også en lille kommode fra selvsamme mærke. Den rummer blot lidt bøger og sengetøj foruden den smule nips der står oven på kommoden, og som skaber en lille smule stemning til rummet.

Foruden at have produceret nogle virkelig smukke børnemøbler af høj kvalitet siden 1972, så laver FLEXA også møbler med omtanke for miljøet. Grunden til at vi netop faldt for FLEXA’s børnemøbler er dog, at de er utrolig funktionelle og brugbare. Barnets kunnen og færden er virkelig indtænkt i deres børnemøbel design.

Rummets beviste indretning

Som i måske kan regne ud, så er dette rum ikke ment til at lege i. Og udover at rumstere lidt rundt i sengen, så er det heller ikke dét, som værelset bliver brugt til af børnene. De har istedet for et legeværelse, der på nuværende tidspunkt, er en stor eksplosion af legetøj, og som vi har i sinde, at få ordnet inden for de næste par måneder.

Børnenes soveværelse er ment til at sove i eller slappe af i. Derfor er det eneste, som de kan lave derinde, det er at læse en bog. Møblerne og farverne i værelset er også nøje udvalgt til dette formål. Ingen farver springer i øjnene, og møblerne og tekstilerne er bløde og runde i udtrykket. Med køjesengen fra FLEXA synes jeg næsten, at der bliver skabt en lille hulestemning, når man ligger i den nederste køje, og har tapetet og den fine natlampe på sin ene side, og det hyggelige rum på den anden. Den øvre køje bruger de i stedet for meget i løbet af dagen. Her læser de bøger eller ligger med min eller bjørnens telefon, og ser tegnefilm.

Når lille knirke bliver ca. et år gammel, og jeg ikke længere skal amme hende om natten, så er planen også, at hun skal sove sammen med hendes søskende inde i familiesengen. Måske spiloppen til den tid har mod på, at sove i den øverste køje, og ellers må de bare alle tre ligge i dobbeltsengen og rode rundt. På nuværende tidspunkt finder de store krudtugler ihvertfald utrolig meget tryghed i, at kunne mærke hinanden i løbet af natten.

 

5 kommentarer til “Børne samsovning”

 1. Hvordan foregik samsovningen i starten? Vores børn er snart 5 og 1,5 år. Og den mindste sover ret uroligt, og kræver vores nærhed om natten. Vores tanke var at prøve at stille tremmesengen ind på storesøsters værelse – og se hvordan det går. Men det giver naturligvis ikke den fysiske nærhed, som hun får lige nu.

  1. Lillebror var et år gammel, og hun var 3,5 da vi lagde dem sammen i samme dobbelt-seng. Og det fungerede virkelig godt fra starten af 🙂 Med dine børn er der selvfølgelig også en større aldersforskel imellem. Så måske det ikke helt virker på samme måde. Hos os var det nemlig mest vores datter på 3,5, der manglede nærhed og tryghed om natten.

 2. Hvor er det skønt at høre, de trives med samsovning! Som en der snart gerne vil have børn er jeg nysgerrig på at høre hvordan man overlever på så lidt søvn? Jeg bliver totalt skræmt ved tanken om så urolig en baby, selvom jeg selvfølgelig ved det er det hele værd.
  Tak for en super blog i øvrigt!

  1. Ja det er virkelig skønt!
   Haha. Det er med søvnen er virkelig noget man vænner sig til. Jeg har ikke prøvet i de sidste 5 år, at sove en hel nat uden at blive vækket. Pt. er det selvfølgelig en del jeg er oppe, fordi vi har en baby, som jeg natammer, men med de større er det kun 1-2 gange.
   Jeg synes virkelig man vænner sig til det, og jeg føler mig slet ikke træt længere. Det gjorde jeg dog det første år 😀

   At have børn er et kærligheds/had forhold – men virkelig fantastisk, trods den manglende søvn <3

   Held og lykke med det!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *