Børn og søvn

Randerne er dybe, mørke og som om de er malet på huden omkring de trætte øjne. Hovedet føles tungt, benene falder sammen under kroppen, og tankerne er så flyvske, at det er umuligt at danne én eneste kognitiv tanke.

Barnet grynter, brokker sig og måske endda græder en smule. Det er træt, udmattet, og søger nærkontakt. Helst hud mod hud, men alligevel kan det ikke finde ro. Det har været sådan hele natten, og nu er det morgen, hvor en ny dag venter på dit bidrag – om du har fået sovet eller ej.

Kender du det?

Jeg har længe været meget optaget af, hvordan vi optimerer vores søvn herhjemme. Jeg har læst bøger, beretninger, og fulgt de fleste brevkasser hvor net-sundhedsplejersker deler ud af deres guldkorn, og intet har virket.

Billede

I den første tid som nybagt mor, troede jeg, at det kun var for en tid, at vi skulle lide under søvnmangel, men jeg er nu ved at forstå, at en 6 måneder gammel baby, et 3-årigt lille barn, eller en pre-teenager på 11 år, kan give dig rander under øjnene. Det er simpelthen et vilkår ved at blive forælder, – at du skal lide under søvnmangel.

Jeg er derfor også begyndt at acceptere den manglende søvn i højere grad, end at bruge unødvendig meget energi på, at løse dette mystere. Ja, jeg ammer ALT for meget om natten, og min baby burde for længst kunne mestre at “sove igennem”. Ikke desto mindre vækker hun mig hver 2. time hele natten igennem, og det ser ikke ud som om, at det ændrer sig foreløbig.

Til tider føler jeg, at vi allesammen giver søvnen al for meget opmærksomhed. Det er et kapløb, en konkurrence, og hvis man ikke når i mål hurtigt nok, så er der noget i vejen med barnet, eller måden det bliver puttet, spiser eller skider på. Det forventes, at barnet sover igennem fra 5-7 måneder, men det er i de færreste familier, at det er en realitet. Derudover er det ved at være alment kendt, at det er en kulturel, vestlig forståelse af spædbørn, at de helst skal sove mange timer i streg, også selvom det slet ikke er naturligt for barnet.

Når jeg spørger min mor, hvor mange gange hun ammede mig og min søster om natten, så svarer hun “kl. 20.00, kl. 12.00 og kl. 07.00”. Når jeg spørger min svigermor (som er fra Burundi i Afrika), svarer hun “jeg ammede mine børn når de var sultne, eller havde brug for at mærke mig”.

Jeg håber, at jeres børn vil sove trygt og godt i nat, og så håber jeg, at mit indlæg har givet stof til eftertanke..

3 kommentarer til “Børn og søvn”

  1. Vi har også prøvet ALT, vores søn fylder 11 måneder idag og er stadig ikke en baby der sover igennem. Her ammes der også stadig om natten, og jo han er for gammel og jo han har fået tænder, men for filan.. Hvis det kan give både mor og baby ro og lidt søvn, then so be it. Babyer der sover igennem er ligesom enhjørninger – noget magisk man har lyst til at tro på. Men i virkeligheden er det bare en hest med et horn i panden.. Og virkeligheden med babyer, er afbrudt søvn for langt de fleste. Du er ikke alene, stay strong woman! 🙂

    1. Maria Vestergaard

      Det er så dejligt at få en kommentar som din Henriette! Det hjælper, at vi er så mange, der kæmper med vores børns søvn, men samtidig er det så ærgerligt, at det næsten er tabubelagt, når barnet ikke sover godt! Og ja 😀 – baby’er der kan sove så længe, er der helt klart noget magisk over! Bare det var mit barn!!! 😀

  2. Sådan er det også hos os…Vores nu 11 mdr gamle søn er som et vækkeur. 2 gange hver nat skal han have modermælk. Jeg har forsøgt at give ham sutten, men så får jeg den lige i hovedet igen….Så Ja vi har heller ikke den lange nats søvn og nu er den unge mand heller ikke lige til at putte om aftenen….. Det kan tage timer og han synes det er en leg. Folk råder os til at ligge ham i hans seng på sit eget værelse….. Men så vil jeg hellere undvære min søvn. Vores knægt har altid sovet i vores seng….og det er tydeligt at han har brug for at mærke os…..Så altså heller ingen nattesøvn til os.
    Dejlige indlæg du skriver

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *