Æbleboller med fuldkorn

Æbleboller  Æbler
Æbleboller bagt med selvplukkede æbler eller danske æbler i sæson er en fantastisk spise, og ikke mindst hyggelig beskæftigelse at bage.

Hjemmelavet æbleboller

Æble boller  Boller med æble
Endnu engang har jeg fået en kæmpe kurv af friskplukkede æbler af min mor. “Økologiske”, som hun siger, for de er fra egen avl. Hvilket jeg synes er det allerhyggeligste at bage med, når selv frugten bringer en historie med sig. Jeg har faktisk fået så mange saftige og gode æbler, at jeg er i syv sind over, hvad jeg skal bruge dem alle sammen til. For til spilde skal de ihvertfald ikke gå.

Jeg tænker æble crumblekage og æblemuffins er klassisk bagværk, jeg simpelthen må lave, men også min laksesalat med æble og purløg er noget jeg længe har haft lyst til.

Boller med revet æble  Selvplukkede æbler

Opskrift på æbleboller med kanal

Der er godt nok længe til jul, og jeg har absolut heller ikke lyst til, at snakke om hverken julebagning eller pyntning. Alligevel kan jeg godt lide, at snige nogle varme krydderier ind i opskriften på mine æbleboller. Jeg tænker endda, at lidt revet, frisk ingefær, også ville have været utrolig lækkert sammen med de bløde boller. Da æblebollerne især er til mine børns madpakke, så turde jeg dog ikke, springe ud i dette. Det må blive næste gang, når jeg hovedsageligt skal bage æbleboller til mig selv.

Vi endte faktisk med at spise alle 12 æbleboller på samme dag de blev bagt, og jeg fortryder selvfølgelig at jeg ikke bagte flere. Det er især min mand, som elsker mit hjemmebag. Især når de lige er taget ud af ovnen og stadig er lune. Hvis man også godt kan lide bløde og lune boller, som frisklavet bagværk er, så kan man fryse dem ned med det samme, så de ikke når at blive tørre. Og når man så ønsker at spise en lun æblebolle, så er det blot at varme den frosne bolle et par minutter i mikrobølgeovnen. Det er simpelthen den allerbedste måde, at varme boller på, synes vi.

Æbleboller med fuldkorn
 
Forfatter:
 
Ingredienser
Til ca. 12 æbleboller:
 • 4 dl lunken vand
 • 25g gær
 • 300g revet æble
 • 1 spsk. Sukker
 • 550g hvedemel
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk. Vanilje/vaniljesukker
 • 2 tsk. Kanel
 • 150g fuldkorns mel
Fremgangsmåde
 1. Opløs gær og sukker i vand
 2. Skrald æblerne og riv dem groft på et rivejern
 3. Vend æblerne i vandet
 4. Bland hvedemel med salt, vanilje og kanel i en skål for sig
 5. Tilsæt melet lidt ad gangen
 6. Tilsæt fuldkorns mel og ælt dejen godt igennem i ca. 5-10min (gerne på en røremaskine)
 7. Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 60min
 8. Form æblebollerne med to skeer og pensl med sammenpisket æg
 9. Drys evt. med en smule kanel på toppen af æblebollerne
 10. Bag bollerne i ovnen ved 200 graders varme (varmluft) i ca. 10-15min

 

Del på print

8 kommentarer til “Æbleboller med fuldkorn”

 1. Maj-Brit Frisk Sørensen

  De er mega lækre og holder sig friske i flere dage . Jeg har bagt dem 5 gange i løbet af den sidste måned

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *