10 tips til at undgå madspild


Indlægget indeholder reklame for Salling Group

At spise spartansk

Ligesom så mange andre går jeg også meget op i at reducere mit madspild, og min mand har i sjov kaldt mig ”hans spartanske kvinde” flere gange de sidste syv år, vi har boet sammen, fordi jeg går utrolig meget op i at spise lidt men godt. Mit køleskab rummer også ualmindelig få råvarer, taget i betragtning af at jeg lever af at lave mad, men at købe lige præcis den mad jeg har brug for og ikke mindst planlagt at købe, er blevet en kerneværdi for mig.

Derfor synes jeg også, at det er herligt at jeg i samarbejde med Salling Group, der rummer Bilka, Føtex og Salling, kan sætte fokus på netop dette emne – madspild.

Zwilling har lanceret nogle helt nye køkken produkter der foruden bestik, håndmikser, stavblender osv., også rummer vakuum produkter. Det vil sige opbevarings glasbokse og poser, hvor man kan tage luften ud af vha. en vakuumpumpe, og dermed danne vakuum. Lige præcis dette gør, at holdbarheden af maden forlænges. Jeg har aldrig kendt til sådanne produkter før, og er især ellevild med glasboksene, der kan gå direkte fra fryseren til ovnen og tilbage til køleskabet igen uden at revne og som tilmed har denne smarte vakuum funktion. Vakuumposerne og vakuum vinproppen lanceres først d. 23. Marts, men de andre produkter er allerede at finde i Bilka, Føtex Salling, på Bilka.dk og Føtex.dk

Fra d. 7. Februar til og med d. 14. Maj 2020, får du et guldmærke for hver 50kr du handler for i Bilka, Føtex, Salling, på bilka.dk og føtex.dk. Med guldmærkerne kan du købe Zwilling produkterne med rabatter fra 50-82%.

Tips til reducering af madspild

  • Frugt og grønt der er blevet stødt, overmodent eller rynket kan med fordel bruges i bagværk eller fryses ned til smoothies. Banan er f.eks. fabelagtig i bananmuffins eller smoothies, også selvom den er brunplettet.
  • Tilbered kun den mængde mad du har brug for.
  • Lav ny mad ud af resterne. At spise rester er nemlig en god måde hvorpå man undgår madspild, men de fleste af os, har ikke lyst til at spise den samme ret flere dage i streg. Derfor er det oplagt at trylle resterne om til nye retter med nyt udseende og smagsindtryk:
  • Grøntsager som tomat, peberfrugt, løg og ærter kan bruges i tærter, pitabrød og tortilla pandekager
  • Kød rester som bolognese og chili con carne kan bruges på henholdsvis pizza og i burritos
  • Ris kan laves om til stegte ris med rester af grøntsager og kød. Ligesom kartofler kan bruges til biksemad

Vidste du, at hver fjerde banan ender i skraldespanden?

  • Køl maden hurtigt ned, læg den i bokse, og frys eller køl maden efter hvornår du påtænker at spise den igen.
  • Brug opbevaringsbokse der er gennemsigtige, så du nemt kan overskue, hvad dit køleskab eller fryser gemmer på. Her er de nye Zwilling glas bokse geniale, som kan købes i Bilka, Føtex og Salling.
  • Lad dig inspirere af opskrifter uden at følge dem slavisk. De fleste opskrifter, inklusiv mine egne, kan sagtens tåle at en eller flere ingredienser bliver udskiftet til fordel for andre.
  • Sorter jævnligt dit køleskab eller fryser og stil den mad der har kortest holdbarhed forrest således, at du undgår at overse god mad i et fyldt køleskab.

Vidste du, at 36% af danskernes madspild er indenfor kategorien ”frugt og grønt”?

  • Planlæg dine indkøb bedst muligt således, at du ikke fylder køleskabet med produkter og råvarer, som du alligevel ikke når at få spist inden det bliver for gammelt. En simpel, og gammeldags indkøbsliste er et rigtig godt redskab ligesom en ugentlig madplan også er genialt i større familier.
  • Tøm emballagen helt inden du smider den ud. Stil f.eks. yoghurten på hovedet eller klip remouladen op før den smides ud.
  • Tilbered ikke massevis af mad også selvom der kommer gæster. Ofte er det kun halvdelen af maden der bliver spist på et buffetbord.

Hjemmelavet svinemørbrad i glas opbevaring

Svinemørbrad fyldt med flødeost og urter, er en pragfuld ret, som jeg ofte laver for min familie. Saucen og grøntsagerne blev tilberedt direkte i Zwilling glasboksen sammen med mørbraden. På den måde undgik jeg at bruge komfuret, samt udnyttede smagen og saften fra kødet, der sivede ud i fadet. Flødekartoflerne tilberedte jeg ligeledes i en Zwilling glas opbevaringsboks, som jeg efter aftenmads måltidet, kunne sætte låg på, tage luften ud af vha. vakuumpumpen, og derefter opbevare i køleskabet eller fryseren.

Opskrift på fyldt svinemørbrad i flødeostsauce

Fyldt svinemørbrad i flødeostsauce

Udskriv Pin
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 1 svinemørbrad (ca. 500g)
  • 1 pakke bacon (ca. 70g)
  • 200 g flødeost natural
  • 1 bundt purløg
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 squash
  • 1 aubergine
  • 2 rødløg
  • 2 spsk. hakkede, soltørrede tomater
  • 1 tsk. salt
  • håndfuld frisk basilikum
  • 1 dl. vand
  • Serveres med hjemmelavede flødekartofler

Sådan gør du

  • Puds mørbraden for overfladiske sener
  • Skær et snit i mørbraden på langs og fyld den med 100g flødeost blandet med fintsnittet purløg
  • Vikl bacon omkring
  • Skyl grøntsagerne og skær dem og løgene i små tern
  • Steg grøntsagerne på en pande med oliven olie
  • Tilsæt hakkede, soltørrede tomater, frisk basilikum, salt, vand og flødeost og rør rundt i panden til flødeosten er smeltet
  • Hæld flødeost sauce i glasfadet og placer den fyldte mørbrad oven på i midten
  • Steg mørbraden i ovnen ved 180 graders varme i ca. 35-40min eller til mørbraden er gennemstegt og baconet blevet sprødt
  • Hæld evt. ekstra vand undervejs i saucen, hvis alt væsken fordampes
  • Smag saucen til med salt og server med hjemmelavet flødekartofler

 

Inspiration til opskrifter med mørbrad: Klassisk, fyldt mørbrad og Den bedste mørbradgryde

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering