Vaniljekranse og gran  Bagning af vaniljekranse
Vaniljekranse er min absolut yndlings småkage. Småkagen er fyldt med god vaniljesmag, den er sprød, og så giver den ophav til mine allerbedste barndomsminder med min kære mormor. Vi har faktisk den tradition i familien, at hele kusineflokken hver eneste år mødes en december dag, og bager småkager sammen med min mormor. Noget jeg alle år har nydt til fulde. Opskriften på disse vaniljekranse er derfor også min mormors opskrift, som er mere end hundrede år gammel. I den anledning havde jeg også lånt hendes kødhakker, som er perfekt til at få det fine mønster på småkagerne. Man kan dog sagtens lave dem uden sådan en gammel håndtrukket maskine, hvorved man blot rulle dejen tynd med fingrene og former vaniljekransene.

Læs også gerne: Verdens bedste brownieOpskrift på æble tærteKage med squash og vanilje og Oreocupcakes eller muffins

I år begynde julebagningen faktisk en smule før tid, end den plejer. Jeg havde nemlig besøg af finax, som med sig også havde en kamera mand, der filmede hele julebage hyggen. Med i fronten havde jeg samlet nogle gode veninder fra blogverdenen, som alle var klar på, at få en dejlig dag i julehyggens tegn. Og hyggeligt blev det. Også selvom fire kvinder samlet er som en flok børnehavebørn, der spiser af dejen, kommer mel i håret, og udråber ikke helt stuerene gloser. I kan næsten forestille jer scenariet.

Vaniljekransedej  Vanilje kranse

Vaniljekranse – en hundrede år gammel opskrift

Hvad der er vigtigt og nævne er, at vaniljekransene blev fantastisk gode, og særligt sydhavnsmor udbrød flere gange, at det var de bedste vaniljekranse hun nogensinde havde smagt. Det var selvsamme kvinde, der af flere omgange spiste af vaniljekransedejen. Til stor fornøjelse for Jeanett, der var iført en moderigtig smuk blå kjole, som jeg rimelig meget ødelagde udtrykket af, ved at påtvinge røde juleforklæder, nu hvor det var bagedag. Modebloggeren affandt sig dog ret nemt ved situationen og det samme gjorde Mia, som egentlig normalt blogger meget om sundhed, og pludselig var tvunget til at fylde sig med sprøde og lækre vaniljekranse. Selv sundhedsbloggeren kunne ikke modstå mine vaniljekranse, og sådan blev en fantastisk dag i julens tegn til.

Vaniljekranse - sprøde og smagfulde
 
Forfatter:
 
Ingredienser
  • 500g mel
  • 400g blødt smør
  • 300g flormelis
  • 1 æg
  • 1 vaniljestang
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 30g mandler
Fremgangsmåde
  1. Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen, og bland det med flormelis og blødt smør.
  2. Tilsæt mel og vaniljesukker.
  3. Hak mandler meget fint og tilsæt til vaniljekransedejen.
  4. Ælt dejen godt igennem, og stil den evt på køl i et par timer.
  5. Rul dejen ud til nogle lange pølse, der skæres over i intervaller af ca. 5cm.
  6. Form små vaniljekranse og bag dem i ovnen på bagepapir ved ca. 190graders varme i ca. 5min eller til småkagerne er blevet en smule lysebrune.
  7. Lad den køle af på en bagerist og opbevar dem i en lukket kagedåse med bagepapir.