Opskriften på tomatpesto er sponsoreret af Pedersens Udvalgte
Pesto og især tomatpesto rimer jo nærmest på sol, sommer, rosé og lune sommeraftner i godt selskab. Det var også det første jeg tænkte på, da jeg blev mødt af duften fra de smukkeste Rosso og Lemonade tomater jeg længe har set, fra Pedersens Udvalgte. Tomaterne gav mig uanede af gode muligheder for, at lave noget lækkert hjemmelavet mad, og tomatpesto var min første tanke og handling.
Tomatpesto af friske Roso tomater
Jeg nyder virkelig at lave min egen pesto selv. Både de nordiske pestoer med mandler og ramsløg og de mere sydeuropæiske med basilikum eller solmodne tomater som denne. Lige præcis denne tomatpesto har jeg derfor lavet et utal af gange, men aldrig har den været så pragende god. Hvorvidt det var hele processen bag, fra da jeg mødte de duftende, friske tomater, der stadig hang på de grønne smukke stængler, til smagsprøverne undervejs i pesto-blivelsen, ved jeg ikke. Eller måske var det blot kvaliteten af tomaterne og den ildsjæl og passion der lægger bag disse nøje udvalgte fynske delikatesser der gjorde, at jeg pludselig smagte den bedste hjemmelavet tomatpesto, nogensinde.
Inspiration til dressinger: Fetadip med græsk yoghurt, Sød karry dressing, Hvidløgsdressing med urter, og Den bedste guacamole
Fynske tomater fra Pedersens udvalgte
Hvis der er noget, som er gennemgribende her på bloggen, så er det min forkærlighed for de enkle men gode råvarer, som helst skal være dyrket så tæt på min baghave som overhovedet muligt. Jeg vil kunne dufte og smage det håndværk, som er blevet lagt i dyrkningsprocessen, og derfor vælger jeg altid lokale råvarer.
Pedersens Udvalgte er 4. generation i en fynsk gartner familie, og tomaterne bliver dyrket med den største omhu for miljøet. Således bliver drivhusene opvarmet af spildvand, tomaterne bliver bestøvet af summende humlebier og evt skadedyr bliver bekæmpet uden sprøjtemidler. Man bliver altså glad i både maven og sjælen af disse tomater!
Tomaterne fra Pedersens udvalgte kan købes i Bilka, Meny og Føtex!

- 20 friske cherry tomater
- ½ lille løg
- et fed hvidløg
- 2 spsk. olivenolie
- 10 basilikumblade
- 15g pinjekerner
- 1 spsk. sort balsamicomeddike
- 1 tsk. honning
- 2 spsk frisk revet parmasan
- salt
- Skær tomaterne i halve og hak løg og hvidløg
- Steg det hele på en pande med olie til tomaterne er svundet helt ind
- Tilsæt basilikumblande og pinjekerner og steg i yderligere 1-2min
- Tilsæt balsamicoeddike og lad tomatblandingen køle helt ned.
- Riv parmasan og rør osten i tomatpestoen
- Smag til med salt og honning
5 kommentarer til “Tomatpesto med solmodne friske tomater”
Det lyder lækkert! Laver også pesto selv men ikke prøvet «den varme» metode.
Gemmes på glas?
Har erfaring med at fryse pesto på glas, syntes ikke det bliver forringet nævneværdigt. Kan man det med denne pesto?
Glæder mig til at prøve.
Lis
Gemmes på glas?
Ja! Den kan gemmes i et glas med tilsluttet låg 🙂
Hej Maria
Jo, men kan den fryses?? At gemme på glas, kan betyde holder sig kun 4-5 dg efter åbning, specielt når der ikke er konserveret.Kunne være skønt hvis den kunne holde længere.
Har lige lavet en pæn portion, så vil – som Lis – også gerne høre om den er fryseegnet 🙂 – eller man måske bør tilsætte kons.middel ?
mvh…
Jeg ved desværre ikke om den er fryseegnet.
Kh Maria