Afrikansk shakshuka er en formidabel, varm og krydret morgenmadsret, som sagtens kan spises til frokost og aftensmad også. Opskriften nedenfor er ret traditionel med tomat. æg, løg og hvidløg samt krydderier som koriander, spidskommen og paprika. Shakshuka kan dog varieres på virkelig mange forskellige måder, og nedenfor deler jeg også tips og tricks til, hvordan man kan variere den afrikanske morgenmad, så den også kan spises til aftensmad.
Inspiration til andre morgenmads opskrifter: Klassisk, traditionel omelet og Den bedste havregrøds opskrift
Opskrift på afrikansk shakshuka

Shakshuka
Ingredients
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 rød peber
- 2 spsk. olivenolie
- 2 tsk. paprika
- 2 tsk. spidskommen
- 2 tsk. stødt koriander
- 1/4 tsk. cayenne peber
- 1 dåse hakkede tomater (ca. 400g)
- 2 spsk. tomatpure
- 1 tsk. salt
- 4-6 æg
- frisk persille
- flagesalt
- chiliflager
Instructions
- Hak løg, rød peber og hvidløg fint
- Steg det i en høj og stor pande med olivenolie til grøntsagerne bliver bløde og løgene glas lignende. Det er vigtigt at grøntsagerne ikke tager farve og blive gyldne
- Tilsæt krydderier og rist dem i et par minutter
- Tilsæt hakkede tomater, tomatpure og salt og smag retten yderligere til med krydderier
- Lad det koge op og udhul 4-6 huller i tomatretten, hvor æggene slås ud i
- Lad retten stå og simre ved lav/middelvarm temperatur til æggene har sat sig og er blevet stive
- Drys shakshuka med fint hakket persille, flagesalt og chiliflager
SELF-ish – Livsstils magasin for mørke kvinder
Opskriften kommer desuden i bølgen af flere afrikanske retter, som jeg har tænkt mig at dele herinde. Det er også i samarbejde med livsstils magasinet SELF-ish, der særligt har mørke kvinder i fokus, at opskriften er udviklet. SELF-ish er et magasin, der udover madopskrifter, også deler historier fra det virkelige liv og ikke mindst tips og gode tricks til alt inden for hudpleje, mode, forældreskab og rejser. Alt sammen med udgangspunkt i farvede kvinder.
Tips og gode tricks til hjemmelavet shakshuka
- Grøntsager som spinat, revet gulerod og squash, forårsløg, bønner og alverdens forskellige krydderurter, kan ændre smags udtrykket af hjemmelavet shakshuka alt efter sæson og smags præferencer. Det samme er tilfældet med krydderierne, der kan tilsættes den afrikanske morgenmad.
- Bacon, chorizo pølse, skinke og kylling kan også sagtens bruges i en shakshuka ret, hvis man ønsker en mere kødfyld opskrift. Traditionelt set er shakshuka dog vegetarisk.
Inspiration til opskrifter med æg: Scrambled eggs og Omelet
Traditionel, afrikansk shakshuka
Den afrikanske æggeret går også under navnet schakchuka, shakshoka og shakshouka. Hvilket også bevidner om, at æggeretten tilberedes i virkelig mange forskellige lande verden over. Det er dog særlig i Nordafrika og i de Mellemøstlige lande, at opskriften bliver lavet traditionelt set. Lige præcis i Isral er det faktisk nationalretten, hvorfor det er en anelse spøjst, at vi i vesten betegner retten som mest af alt afrikansk.
4 kommentarer til “Shakshuka”
Det var første gang, at jeg forsøgte mig med afrikansk mad. En utrolig enkel og let udførlig ret, som gik rent ind hos smagsdommeren i huset. Lækker, luftig og smagsfuld ret. Igen havde vi en god oplevelse med dine opskrifter, Maria!
Hej Rikke
Hvor er det dejligt at du turde springe ud i en afrikansk opskrift. Simpelthen så skønt, og tak for de rosende ord. Det betyder mere end du aner!
Kh Maria
Den bedste Shakshuka jeg har prøvet. Jeg laver den med corizo og det er et kæmpe hit her hjemme.
Hej Katrine
Det bliver jeg glad for at høre. Tusind tak skal du have for at lægge en kommentar her på min shakshuka opskrift.
Mvh Maria Vestergaard