Rosinboller af den hjemmelavede slags, er en fantastisk opfindelse. Jeg er faktisk sikker på, at de kan redde enhver kulde og regnvejs dag, og gøre den hundrede gange bedre.
Inspiration til bolle opskrifter: Yoghurtboller
Bløde og luftige rosinboller
Endelig. Endelig regner det en smule, og hedebølgen har sluppet grebet om Danmark. Jeg skal nok fortryde dette udsagn, når vi når februar måned og alt har været mørkt og koldt længe, men nøj hvor har jeg savnet lavere temperaturer og en smule højere fugtighed i vores jord, luft og natur generelt.
Og så har jeg savnet mit køkken. Lysten til at stå og røre i kødgryderne, er simpelthen forsvundet, når vejret er for varmt, så derfor sprang jeg øjeblikkeligt ud i et bageprojekt, så snart de mørke skyer ramte vores himmel i Odense. Og rosinboller blev det til. Nogle bløde, luftige og smørfyldte boller, der kan spises bart som gnavebolle, men som også smager skønt med smør på, især.
Inspiration til bløde boller: De allerbedste bamseboller og bløde gulerods boller
Opskrift på rosinboller
Denne opskrift på rosinboller er pære nem, og det tager ikke bare sekunder at bikse sammen. Jeg bruger ikke overdrevent mange rosiner i mine hvedeboller, da jeg synes det godt kan blive en anelse for meget, men en smule, smager nu skønt. Hvis man ikke bryder sig om rosinboller, så kan man jo istedet tilsætte chokolade eller anden tørrede frugt. Tranebær kunne måske også være lækkert?

- 50g gær
- 2 dl sødmælk
- 2 tsk. sukker
- 1 tsk. Salt
- 1 æg
- 100g blødt smør
- 450-500g hvedemel
- 75g rosiner
- samt æg til pensling
- Tag smør og sødmælk ud af køleskabet og lad det stå til det bliver blødt og lunkent, inden du går i gang med at lave dejen
- Opløs gær, sukker og salt i sødmælk
- Tilsæt æg og smør og rør det godt rundt i mælken
- Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen grundigt i ca. 5min
- Tilsæt rosiner og ælt det ind i dejen
- Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 45min
- Form rosinbollerne og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir
- Lad rosinbollerne hæve lunt og tildækket under et klæde i ca. 30min
- Pensl med sammenpisket æg
- Bag bollerne i ovnen ved 200 graders varmluft i ca. 8-10min
27 kommentarer til “Rosinboller – bløde og luftige”
Hej
Vil chokolade stykker kunne man komme i ?. Så de blev rigtig lækre ? ?
Jeg er helt sikkert på, at chokoladestykker i bollerne vil være mega lækkert! 😀
Kh Maria
Rosinbollet, hvormange kan mam regne med, der bliver ud af de angivne mængder?
Der bliver ca. 12 rosinboller ud af denne opskrift 🙂
Skal ovnen være forvarmet
Ja det skal den 🙂
Har du nogen erfaring med at lave dejen hæve henover natten ? Evt på køl i stedet for 45 min ved stue temperatur ? Det ville gøre der lidt nemmere at havde dem færdig til morgenmaden ?
Du kan sagtens koldhæve bollerne natten over. Brug i så fald blot 5-7g gær 🙂
Kh Maria
Fedt tusind tak Maria
Så skal de testes til min mands fødselsdag i morgen
Hej. Kan de fryses? Kh Annette
Hej Annemette, det kan de sagtens. Når du tager dem op fra frost er de rigtige gode hvis du lige luner dem, men der kan du jo prøve dig frem til hvad du foretrækker. God dag
Kære Maria.
Jeg har skal i gang med at følge din opskrift, men først er jeg nødt til at rose din intro, for det er lige nøjagtigt sådan jeg føler det, år efter år efter år. Vel skrevet 🙂
Tusind tak for de søde ord! 🙂
Kh Maria
Kan de mon fryses?
Helt sikkert 🙂
Kan man fryse dem ned uden at bage dem..
Det ved jeg faktisk ikke. Jeg bager altid mine boller, og så fryser dem ned derefter. Det virker virkelig fint! 🙂
Sikke nogen fantastiske boller. Det blir ikke sidste gang de laves
Jeg lavede lige et forsøg, jeg puttede
1 1/2 tsk vanilje sukker i dejen og brugte den til kanelsnegle. De blev vellykket.
Hej Marianne
Hvor lyder det bare godt 🙂
Kh
Skal dejen være ret våd, klistret ?
Kære Hanna
Ja den skal gerne være en anelse klistret. Det gør nemlig bollerne bløde og luftige, hvis de ikke er mættet i mel.
Hvordan gøre man hvis man har tør gær
Så tilsætter man det blot som sædvanlig gær. Der står helt sikkert på din pakke med tørgær, hvor mange gram det svarer til i almindeligt gær 🙂
Hej Maria.
Tak for denne opskrift, jeg bagt dem her til aften og de blev bare så lækre.
Kram Karoline
Hej Karoline, selv tak! Dejligt at du kan lide dem 🙂
Kh Maria
11,8 g. tørgær svarer til 50 g. normalt gær.
Hej Erik. Okay, tak for oplysningen, det er godt at vide 🙂
Mvh. Maria Vestergaard