De gode råd angående nybyggeri indeholder reklame for eurodan-huse
Jeg har spurgt mig selv flere gange, hvornår denne euforiske følelse af at være flyttet ind i sit eget nybyggeri, går væk. For nu er det over en måned siden, at vi første gange sov i dét hjem, som vores børn vil omtale som deres ”barndomshjem”, og jeg får stadigvæk et lille sug i maven, når jeg tænker på det. Min mand har det på samme måde. Han bruger hvert et øjeblik han kan komme til, på at feje fliserne udenfor, rengøre køkkenøen eller tørre panelerne af, bare så huset kan skinne så fint som overhovedet muligt. Og om aftenen tænder vi op i biopejsen, også selvom det nok er lidt mere end én almindelig hverdags luksus, at have biopejsen tændt så meget hver eneste dag. Det er bare så hyggeligt, og fuldstændig ligesom vi havde drømt om dengang, vi i sin tid tegnede huset i samarbejde med eurodan-huse, at vi ikke kan lade være med at have konstante sommerfugle i maven og ikke mindst tænde op i den smukke pejs.
Denne byggerejse har udover en masse forventningsglæde, også bragt en stor mængde viden med sig. Især min mand er virkelig blevet skarp på området, og fordi mange af jer har efterspurgt vores bedste råd i forhold til det med at bygge nyt, så har vi samlet de 10 bedste byggeråd nedenfor:
Læs også gerne: Vi er flyttet ind i vores nye eurodan-hus
Vores 8 bedste nybygger råd
Byggegrunden

- Undersøg lokalplanen nøje inden i forelsker jer i en grund. Skal man bygge i et eller to plan på grunden, skal facaden være hvid eller mursten, og hvornår skal første spadestik være blevet gjort? – er alt sammen noget, som vi er stødt på, når vi har undersøgt forskellige lokalplaner.
- Vælg byggegrunden efter dine behov og tænk gerne langsigtet. I nybyggerkvarterer er der ofte mange børnefamilier, skoler, børnehaver og indkøbsmuligheder, som ligger tæt på hjemmet modsat en naturgrund, der også tit kræver langt mere ”formodning” af grunden
Valg af entreprise kontrakt

- Vælg et anerkendt typehusfirma, som har mange års erfaring bag sig, og som samtidig også har en god og sund økonomi. Vi har nemlig, efter vi er flyttet til dette nybygger kvarter, lært flere familier at kende, som har skrevet kontrakter med byggefirmaer, der under byggeprocessen, er gået konkurs. Din bank kan ofte hjælpe dig med at undersøge og ikke mindst rådgive i valg af byggefirma. Vi valgte netop eurodan-huse, fordi de er et anerkendt typehusfirma, der har bygget over 11.000 huse siden 1978.
- Vælg et typehus firma, der har det, man kalder et ”nøglefærdigt hjem”. Det vil sige, at man først betaler den dag, man får overdraget huset. Ved nogle firmaer betaler man i rater under byggeriet, og ved andre byggefirmaer betaler man forud. Vi byggede som sagt med eurodan-huse, og betalte ikke en eneste krone før den morgen d. 21. august i år, hvor vi fik nøglerne.
- Sørg for at dét typehus firma i vælger, har en 1-årgs gennemgang. Hos eurodan-huse besøger de én, når der er gået et år for at sikre sig, at alt er som det skal være.
- Få så vidt muligt alt med i entreprisekontrakten. Vi har efterhånden været i dialog med flere af vores ”med-byggere”, og rigtig mange fejl er opstået i deres byggerier, fordi de på nogle poster har prøvet at spare penge, og dermed taget ting ud af en normal entreprisekontrakt. Desværre er det også her, at de fleste fejl opstår.
- Gør brug af både en advokat og en ekstern byggesagkyndig. Hverken min mand eller jeg, har en baggrund inden for byggebranchen eller det der ligner, så vi har været enormt glade for at have ekstern hjælp. Det kan lidt sammenlignes med en forsikring, synes vi. Oftest er der heldigvis ingen problemer i byggeprocessen, ligesom der heller ikke har været i vores tilfælde, men hvis der skulle komme noget, så er der nogle til at hjælpe én.
- Tag jer god tid i udvælgelsen af materialer og udarbejdelse af plantegning. Det er helt OK at tænke en ekstra gang over tingene, spørge de kloge til råds, eller se på endnu et udstillingshus. Vi tog, på dette tidspunkt i processen, flere gange til åbent hus arrangementer, som eurodan-huse holder over alt i landet. På den måde kunne vi se materialerne og forskellige plantegninger i virkeligheden, og behøvede ikke blot at forestille os dem.