Morgenboller  Morgenmad
Morgenboller eller gode hjemmebagte boller som bare arter sig perfekt til morgenmad, er netop hvad disse fuldkornsboller med gulerod er. Morgenbollerne er utrolig luftige og lette, men samtidig sunde og velsmagende grundet blandt andet gulerod og fuldkornshvedemel som er tilført bolledejen.

Morgenboller med gulerod

Generelt er vi ret glade for hjemmebagte boller med gulerod i bolledejen. Det giver en smule tekstur, men aller mest en blødhed og luftighed, som jeg ikke kender til i andet bagværk. Jeg kan derfor på det kraftigste også anbefale mine gulerodsboller, arter sig perfekt til små børn og babyer, der endnu ikke er blevet dygtige til at tykke brødet endnu.

Når spiloppen sommetider vælger at sove længe en søndag morgen, så nyder jeg at bage morgenboller og servere det lune bagværk med smør, nutella eller lemoncurd, af den hjemmelavede slags. Udover mine sædvanlige gulerodsboller, så er de her morgenboller en anelse sundere, da de som sagt også indeholder fuldkornshvedemel. Det gør, at de også mætter utrolig godt, og at man også sagtens kan spise dem til frokost eller eftermiddag.

Koldhævede morgenboller

Læs også gerne: FuldkornsbollerSpinatboller med fuldkornsmel og Brød med øl

Man kan med fordel røre dejen dagen aftenen før at man vil bage sine morgenboller, og dermed kun bruge 10g gær som hævningsmiddel. Så er det utrolig nemt, at lave nybagte boller lige meget hvor længe kæresten eller børnene sover.

Morgenboller - opskrift på sunde boller
 
Forfatter:
 
Ingredienser
Til ca. 15 morgenboller:
  • 25g gær
  • 5dl lunken vand
  • 1 spsk. Honning
  • ½ tsk salt
  • 2 revne gulerødder
  • 1 æg (til dejen)
  • 1 spsk. Kerner (solsikke, hørfrø osv)
  • 150g fuldkorns hvedemel
  • 600g hvedemel
  • sammenpisket æg til pensling
  • evt pynt med solsikkefrø eller hørfrø kerner
Fremgangsmåde
  1. Opløs gær i vand, og tilsæt salt og honning.
  2. Riv gulerødderne på den grove side af et rivejern, og tilsæt det sammen med fuldkorns hvedemel og ægget.
  3. Rør godt i dejen.
  4. Tilsæt derefter hvedemel lidt af gangen. Dejen skal være en smule "våd" i konsistensen.
  5. Lad bolledejen hæve lunt og tildækket i ca 60min, og form så bollerne med to skeer.
  6. Placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir, og pensl dem med sammenpisket æg.
  7. Bag bollerne i ovnen ved 200graders varme i 15-20min. Eller til bollerne bliver en smule gyldenbrune.