Spaghetti med kødsovs er den danske version af den italienske bolognese. Det er en hverdags ret for hele familien, og så kan den varieres med grøntsager, krydderier og en sjat fløde eller rødvin, hvis man er til det.
Inspiration til italiensk mad: Klassisk bolognese opskrift og Spaghetti carbonara
Opskrift på kødsovs

Kødsovs
Ingredients
- 2 spsk. olivenolie
- 2 løg
- 2 fed hvidløg
- 400 g hakket oksekød
- 1 dåse hakkede tomater
- 70 g tomatpure
- 2 tsk. tørret oregano
- 2 tsk. tørret basilikum
- evt. 2 tsk. tørret timian
- 1/2 dl vand, fløde eller rødvin
- evt. 200 g revet grøntsager som f.eks gulerod, squash, selleri mm.
- smages til med salt og peber
- Serveres med spaghetti og parmesan
Instructions
- Hak løg og hvidløg og steg løgene bløde og glasagtige i en gryde med olivenolie
- Tilsæt hakket oksekød og svits kødet til det er gennemstegt
- Tilsæt hakkede tomater, tomatpure, krydderier og evt. revet grøntsager
- Tilsæt en anelse væske til kødsovsen får den rette konsistens og smag til med salt og peber
- Kog spaghetti som anført på pakken og server kødsovsen med spaghetti og ost
Fordansket bolognese opskrift
Der er en virkelig god grund til at den italienske hofret; bolognese, er blevet verdenskendt. Den tager meget lidt forberedelse, og så smager den både børn og voksne virkelig godt. Højst sandsynligt fordi den kan varieres i det uendelige, og derfor også bliver dét i alle forskellige slags familier. I Danmark går bolognese ofte under navnet “kødsovs”, og er også blevet fordansket en anelse. Traditionelt set skal en bolognese gerne stå på komfuret og simre i nogle timer, men i Danmark bliver kødsovs ofte lavet og serveret inden for en kort tids periode, fordi det netop er, hvad der er tid til i en travl hverdag. Dette er nok den største forskel på traditionel bolognese og den fordanskede kødsovs.
Inspiration til opskrifter: Hjemmelavet lasagne og Millionbøf
Tips til opskriften på kødsovs med spaghetti
Der hører utrolig meget familiekultur til sådan en kødsovs opskrift. Det er derfor med sikkerhed forskelligt fra familie til familie, hvordan kødsovsen bliver lavet og ikke mindst spist. Nedenfor vil der blive ridset nogle variationer samt tips og tricks til, hvordan ingredienslisten og fremgangsmåden kan se ud.
- Bacon kan tilsættes sammen med hakket oksekød, som giver en røget og intens smag til kødsovsen.
- Både fløde og rødvin gør sovsen endnu mere cremet, og så smager begge ingredienser utrolig godt sammen med oregano og basilikum, der også tilsættes til retten
- Kødsovs kan laves på få minutter, og så snart kødet er gennemstegt, kan den italienske spise blive serveret. Det skal dog ikke være nogen hemmelighed, at kødsovsen kun har godt af at simre på komfuret så lang tid som muligt. Dette giver en langt større smagsoplevelse
- Både spaghetti og pasta kan spises til retten ligesom flere forskellige oste også smager godt herligt hertil. Parmesan og mozzarella ost er ofte de valgte ostetyper.
- Gulerødder, squash og selleri smager virkelig godt i kødsovsen. Udover at de giver næring til tomatsaucen, så smager det også virkelig dejligt sammen med kødet, krydderierne og spaghettien.
Inspiration til italiensk mad: Italienske kødboller og Hjemmelavet pizza
Kan kødsovs fryses?
Det er faktisk utrolig oplagt at fryse kødsovs. Ligesom smagene i sovsen udvikler sig på komfuret, så er det samme tilfælde i fryseren. Man vil derfor opleve, at kødsovsen blot smager endnu bedre af at blive nedfrosset. Ligeledes kan retten også holde sig i køleskabet i 2-3 dage såfremt det bliver kølet ned og sat på køl ret hurtigt efter, at maden er blevet tilberedt.
4 kommentarer til “Spaghetti med kødsovs”
Det er simpelthen en guuude opskrift Den slår aldrig fejl! Jeg kommer både fløde og rødvin i, mums Og så egner den sig super i lasagne også, hvilket vi skal have i aften – både kæreste og hans to drenge er vilde med det Tak
Hej Mia
Det var da dejligt at høre. Og du har nemlig helt ret. Det er oplagt at bruge en rest til lasagne dagen efter.
Rigtig god dag.
Mvh Maria Vestergaard
Opskrift som er lige ud ad landevejen.
Smager godt.
Tonny
Hej Tonny
Tak skal du have! 🙂
Mvh Maria Vestergaard