Kartoffel opskrifter

Her finder du de bedste kartoffel opskrifter. Kartoflen er uden tvivl en af de grøntsager vi bruger mest i det danske køkken. Vi koger den, steger den, bager den, moser den og friterer den.  Når vi siger traditionel dansk mad rimer det næsten altid på sovs og kartofler. Men kartoflen er faktisk alt andet end dansk.

Kartoflens historie

Kartoflen stammer fra Sydamerika, omkring Andesbjergene, hvor den har været dyrket i flere tusinde år. Da Spanien invaderede Sydamerika i 1500-tallet, fik de spanske soldater hurtigt øjnene op for den ukendte grøntsag og dens egenskaber. Den De tog kartoflerne med tilbage over Atlanterhavet, hvor kartoflen dog blev mødt med skepsis, da den groede under jorden i modsætning til andre grøntsager. I 1700-tallet kom kartoflen til Danmark og også her blev den modtaget af skeptikere. Kartoflen blev primært brugt til grisefoder. Sidenhen lærte danskerne den nye grøntsag at kende og opdagede hurtigt at den var både billig og mættende. Den søde kartoffel stammer også fra Sydamerika og kendetegnes ved dens orange farve. De er større end de almindelige kartofler og så har de en sødlig smag.

Tilberedning af kartoflen

Fælles for både den almindelige kartoffel og den søde kartoffel er, at de kan tilberedes på mange forskellige muligheder.

Kogt: Når kartoflen er kogt, kan den serveres som den er med sovs til f.eks. flæskesteg. Har man en rest kogte kartofler, er det oplagt at bruge til kold kartoffelsalat som smager skønt til grillpølser eller frikadeller. Den kogte kartoffel kan også moses til kartoffelmos.

I ovnen: Både almindelige kartofler og søde kartofler kan bages i ovnen. Flødekartofler er en tung, men lækker måde at tilberede kartofler i ovnen på. Har man god tid, er bagt kartoffel en anden måde at tilberede sin kartoffel på. Den bagte kartoffel kan serveres som tilbehør til en kødret, eller den kan være et måltid i sig selv, som f.eks. i denne fyldte søde kartoffel med fyld af oksekød, bønner og varme krydderier.

På panden: Både hvide kartofler og søde kartofler er også gode at stege på panden. Har man en rest kolde kartofler, kan de steges på panden til brasede kartofler som smager skønt med sennep og rødbeder. En sød kartoffel kan trylles om til den schweiziske ret, rösti, der steges på panden og bliver sprød og lækker.