Havregrynsboller
Havregrynsboller kan redde min morgen hver eneste gang. Bollerne er bestandige og sunde, men alligvel lette og bløde på samme tid. Derudover passer havregrynsboller sig især til morgenmad, men også frokost, og eftermiddag kan jeg og min familie finde på, at spise den gode bolle med havregryn. Og hvis man synes man vil variere sine morgenboller fra frokostboller, så kan mine hjemmebagte spinat boller virkelig også anbefales til kødpålæg eller hjemmelavet æggesalat for eksempel.

Koldhævede havregrynsboller

I en travl hverdag er det meget sjældent, at jeg har tiden til at slå en bolledej samme, lade den hæve, forme bollerne, og til sidst bage havregrynsbollerne i en kontinuerlig proces uden at et bleskift, putning til middagslur eller noget andet forstyrrer hele processen. Jeg er derfor ret glad for alt, hvad der hedder koldhævning. Det betyder nemlig, at jeg kan lave dejen om aftenen, og lade den hæve natten over. Næste morgen mangler bollerne blot at blive bagt, og familien kan nyde godt af hjemmebag fra morgenstunden. Især i min barsel har det været uundværligt, da jeg har haft mange barselsgæster, og mødregruppe besøg tidlig formiddag. Opskriften jeg nu vil dele med jer på hjemmebagte havregrynsboller, er en af mine favoritter, og som jeg derfor ofte bager. Denne opskrift på havregrynsboller mætter godt pga. havregrynene, og får en karakteristisk smag grundet olivenolien og honningen. Anden olie eller sødestof kan selvfølgelig sagtens benyttes.

Læs også gerne: Opskrift på gulerodsbollerMorgenboller med fuldkornGrove boller eller Chokoladeboller

Opskrift på havregrynsboller

Desuden kan man jo sagtens pynte sine havregrynsboller med for eksempel havregryn, eller andre frø istedet for hørfrø som jeg har benyttet i denne omgang. Man kan også sagtens bage havregrynsbollerne uden at koldhæve bollerne. Hvis du ønsker dette, så brug blot 25g gær og lad havregrynsbollerne hæve i 1-2 timer i stedet.

Havregrynsboller - koldhævede boller
 
Forfatter:
 
Ingredienser
  • 700g hvedemel
  • 200g havregryn
  • 10g gær
  • 8dl vand
  • 2 spsk. Oliven olie
  • 1 tsk. honning
  • en knivspids salt
  • kerner eller havregryn til pynt
Fremgangsmåde
  1. Opløs gæren i vandet og tilsat honningen som det første.
  2. Rør derefter godt rundt så honningen er opløst. Det betyder nemlig, at dine boller hæver bedre. Tilsæt derefter de øvrige ingredienser og sæt bolledejen i køleskabet natten over. Du skal være opmærksom på, at dejen er meget klistret/flydende.
  3. Næste dag klatter du bollerne ud på en bageplade vha. 2 skeer. Bollerne skal altså ikke formes, og får derfor et rustikt udseendet.
  4. Bag dem ved 200°ca. 18-20min i en forvarmet ovn (varmluft).