Gulerodssalat  Marokkansk gulerodssalat
Gulerodssalat på marokkanske manér. Det vil sige med krydderier som spidskommen, cayennepeber, mynte, sesamfrø, kokosolie og citronsaft, smagte jeg for første gang, for snart meget længe siden..

Gulerodssalat fra det nordlige Afrika

Selvom min fantastiske og elskede mand kommer fra Afrika, så er det virkelig et kontinent, hvor jeg desværre har rejst alt for lidt. Faktisk har jeg kun været i Afrika én eneste gang, som netop var i Marokko, der også er dét land, som denne gulerodssalat er inspireret af. Godt nok mener min kære samlever, at hvis man virkelig skal opleve Afrika, så skal man langt mere sydpå, hvor min kæreste også “kommer fra”, da de fleste lande i nordafrika er langt mere præget af mellemøsten. Dette ses også i madkulturen, hvor krydderier som spidskommen, mynte, kanel osv er noget man bruger, i udsøgte mellemøstlige- og indiske måltider.

Denne gulerodssalat indeholder netop også disse smage og krydderier, og udgør næsten et fantastisk måltid i sig selv. Vi spiste dog gulerodssalaten som helt almindelig tilbehør, men dagen efter lunede jeg noget hjemmebagt baguette, jeg havde i fryseren, og spiste det til denne gulerodssalat. Et perfekt frokostmåltid fordi salaten også indeholder substansen fra kikærterne.

Opskrift på gulerodssalat  Hjemmelavet gulerodssalat

Opskrift på gulerodssalat med gedeost

Opskriften på marokkansk gulerodssalat kan virkelig varieres på utrolig mange måder. Denne gang har jeg brugt kikærter, som jeg har ristet på panden i en smule kokosolie, men man kan også vælge at koge nogle linser, quinoa, couscous eller andet stivelse som har et højt indhold af protein. Det giver netop den fylde til gulerodssalaten som gør, at den skiller sig ud fra en helt almindelig grøn salat.

Inspiration til salater: Smagfuld linsesalat med æble, Mættende quinoasalat med melon og Salat med couscous og fetaost

Derudover kan man også bruge fetaost i stedet for gedeost, hvis man ikke kan lide den type ost. Hvis det er fordi man ikke har smagt det før, så vil jeg virkelig anbefale, at man giver osten en chance. Jeg smagte gedeost for første gang for kun få år siden, hvor nogle gode venner havde serveret appetizers med gedeost, honning og timian. Jeg forelskede mig fuldstændig i dét, og synes også at det passer perfekt i en marokkansk gulerodssalat.

Gulerodssalat - marokkansk inspireret
 
Forfatter:
 
Ingredienser
Gulerodssalat til ca. 4 personer:
  • 5 store gulerødder
  • 1 forårsløg
  • 1 spsk. kokosolie
  • 100g ristede kikærter
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. spidskommen
  • ½ tsk. cayenne peber
  • 1 spsk. sesamfrø
  • saften fra ½ citron
  • 1 tsk. honning
  • en håndfuld frisk mynte, korriander eller persille
  • 100g gedeost
Fremgangsmåde
  1. Riv gulerod i lange strimler med en kartoffelskræller eller skær dem i tynde skiver
  2. Skær forårsløg i tynde skiver
  3. På en varm pande steges kikærter i kokosolie, spidskommen, cayennepeber og salt i ca. 5min til de er blevet gyldne.
  4. Tilsæt sesamfrø, citronsaft og honning til panden. Bland det hurtigt rundt uden at lade det stege, og vend det i grøntsagerne.
  5. Hak mynte fint og skær gedeost i tynde skiver
  6. Bland halvdelen af mynten og al gedeosten i gulerodssalaten
  7. Pynt med den resterende mynte og drys evt med havsalt på toppen