Græskarbrød er en sundere kage, som indeholder væsentlig mindre raffineret sukker og fedtstof end en klassisk skærekage. Græskar er i sig selv sødt i smagen, når det koges eller bages i ovnen, og derfor er det også rigtig godt til bagværk, kager og brød.
Inspiration til opskrifter med græskar: Græskarkage og Græskarpandekager
Opskrift på græskarbrød

Græskarbrød
Ingredients
- 350 g græskar
- 3 æg
- 100 g brunfarin
- 300 g hvedemel
- 2 tsk. bagepulver
- 2 tsk. stødt kanel
- evt. 1 tsk. stødt ingefær
- evt. 1 tsk. stødt allehånden
- 1 dl neutral olie
Instructions
- Skyl græskar grundigt, halver det, og udhul det for kerner
- Skær græskar i tern og hæld det i en gryde med vand til det dækker græskaret
- Kog græskar i ca. 20min eller til det er kogt mørt
- Blend græskar til en ensartet pure
- Pisk æg og brunfarin luftigt
- Bland alle de tørre ingredienser sammen og bland dem med æggemassen, græskarpure og olie
- Hæld dejen i en brødform beklædt med bagepapir
- Bag brødet i en forvarmet ovn, varmluft ved 175 graders varme i ca. 40min eller til brødet er gennembagt
Sund græskarkage
Der er intet i denne verden, som er sundt eller usundt. Det er helt generelt set et ærgerligt mærkat, at sætte på fødevarer, råvarer og opskrifter. Hvorfor dette græskarbrød alligevel får disse ord med sig er, at der simpelthen ikke findes ord til kort at beskrive, at dette græskarbrød indeholder en væsentlig mindre mængde raffineret sukker sammenlignet med en almindelig skærekage, og at fedtindholdet også er reduceret. Dertil er der tilført 350g græskar, som i sig selv er næringsrig og sød, og giver en masse god smag til bagværket. Man kan derfor spise sit græskarbrød som et sødt indslag i madpakken aften- eller eftermiddagskaffen. Mulighederne er mange.
Inspiration til opskrifter: Bananbrød og Blåbærbrød
Græskar i bagværk
Som tidligere beskrevet er græskar sødt i smagen, når det koges eller bages i ovnen, fordi kulhydrat nedbrydes til mindre enheder. Derudover giver det også et blødt og saftigt brød at bruge græskar. Det får altså denne klassiske kagekonsistens frem for brød konsistens med en luftigt krumme. Det kan sammenlignes med, når man bruger banan i bagværk som f.eks bananbrød.
Inspiration til opskrifter: Grahamsbrød og Skolerugbrød
Tips til græskarbrød
- Hvis du ikke har alle krydderierne på listen ovenfor, så kan du sagtens bruge udelukkende kanel. På den anden side så kan krydderier som kardemomme, nelliker, vanilje osv. også gøre noget særligt for et græskarbrød og dets smag.
- Bagetiden er vejledende og særligt i forhold til hvilken slags konsistens du ønsker at brødet skal have. Skal dit græskarbrød være saftigt, så giv det blot 35-40min. Men skal bagværket minde om brød i konsistensen, så kan du give det lidt længere tid i ovnen.
- Tilføj gerne andre ingredienser til dejen som smag og struktur skabere. Her kan f.eks nævnes mørk- og lys chokolade, valnødder, hasselnødder og mandler.
- Top dit græskarbrød med frosting bestående af 200g flødeost og 200g flormelis, hvis du ønsker at gøre dit græskarbrød til en græskarkage. Dertil kan sådan et brød også pyntes med krymmel, nødder og chokolade.