
Frikadeller
Her finder du en samling af de bedste frikadelle opskrifter. Frikadellen er et af de mest klassiske danske måltider vi har og de fleste familier har sine egne traditioner og holdninger til hvordan den bedste frikadelle opskrift lyder. Find opskriften på den traditionelle frikadelle eller find inspiration til hvordan du giver frikadelle opskriften et twist.
Gammeldags frikadeller
De fleste danskere har smagt en frikadelle, som mormor lavede den. I den klassiske frikadelle opskrift, er frikadellen lavet på en blanding af hakket svine- og kalvefars, der giver en saftig og lækker frikadelle. Den gammeldags frikadelle indeholder ikke mange krydderier, men får sin gode smag fra løg og salt. Det vigtigste når man laver en frikadelle, er dog at den får den rigtige konsistens. Dette gøres ved, at røre det hakkede kød sejt med salt, inden de øvrige ingredienser tilsættes til frikadellefarsen. Herefter kan man med fordel lade farsen stå i køleskabet en halv times tid, så den sætte sig inden frikadellerne skal steges. En klassisk frikadelle serveres med kogte kartofler, brun sauce og syltede agurker.
Frikadellens historie
Det er uvist hvordan frikadellen er blevet en dansk nationalret, for frikadellen er faktisk alt andet end dansk. Og måske har du undret dig over hvor frikadellen kommer fra? Eller hvorfor den hedder som den gør. Frikadellens navn stammer fra det italienske ord frittatellas, der betyder stegt kød. Italiens bud på en frikadelle, er en kødbolle lavet af hakket oksekød, der spises i en smagfuld tomatsauce ovenpå spaghetti. Vores naboer i Sverige har også en version af frikadellen, nemlig köttbullan, der spises med brun sauce og kartoffelmos. Herhjemme er den mest kendt fra Ikea, men den svenske frikadelle er nem at lave selv og så er den fyldt med smag.
Vegetariske frikadeller
Ønsker man et kødfrit måltid, er der mange muligheder for at gøre frikadellen mere grøn. En vegetarisk frikadelle ligner den almindelige frikadelle af udseende og har desuden også en lækker og smagfuld stegeskorpe. Vegetariske frikadeller kan laves på mange forskellige ting, f.eks. grøntsager, ris, linser, bønner eller quinoa. Vegetarfrikadellerne er desuden en god måde at bruge de rester man har i køleskabet. Har man en rest kogte kartofler, kan man trylle om til de lækreste kartoffelfrikadeller.
Tilbehør til frikadellen
Som tilbehør til den klassiske frikadelle, er kartofler næsten obligatorisk. Et måltid der er perfekt til de kolde måneder, da det virkelig er mættende. Men hvis man synes det bliver for tungt et måltid med kartofler og opbagt brun sauce, kan man i stedet prøve at servere en kartoffelsalat til. På den måde er måltidet knap så tung og det er særdeles velegnet til en lun sommeraften eller til at tage med på picnic. Frikadellerne, både de vegetariske og de mere klassiske, kan også serveres med en grøn salat.