Brasede kartofler, stegte kartofler eller råstegte kartofler. Kartoffelretten har mange navne, og er nok den restemad, der er mest oplagt at lave indenfor den danske madkultur. De brasede kartofler, der er lavet af kogte og køleskabs kolde kartofler fra dagen før, går sig nemlig ualmindelig godt til virkelig meget god mad.
Inspiration til kartoffelretter: Kartoffelmos og Flødekartofler
Opskrift på brasede kartofler

Ingredients
- 500 g kogte og køleskabs kolde kartofler
- 50 g smør
- evt. 1 tsk. sukker
- salt og peber
Instructions
- Skær kartofler i mundrette stykker
- Smelt smør på en varm pande og tilsæt kartoflerne
- Steg dem ved høj varme under jævnlig omrøring. Kartoflerne skal være gyldne og let sprøde på overfladen
- Drys evt. med sukker samt salt og peber
Råstegte kartofler
Der er noget skønt over at genbruge sine rester, og særligt når det færdige resultat ender ud i en mindst lige så god ret, som den først var tiltænkt. I sig selv har kartofler ikke særlig meget smag, men sammen med smør og salt kan de blive til et pragtfuldt måltid. Kartoflerne skæres blot i mundrette stykker og steges ved høj varme sammen med smør, salt, peber og evt. en anelse sukker. Sidst nævnte er et gammel bedstemor trick, som særligt hører til den danske madkultur arv. Slutteligt serveres de stegte kartofler med f.eks syltede rødbeder, sennep og purløg.
Inspiration til klassisk dansk mad: Frikadeller og Hakkebøffer med bløde løg
Hjemmelavet brasede kartofler
Det kan ikke siges nok, hvor vigtigt det er at køle de kogte kartofler helt ned inden de steges på panden. Det er selve afkølingen, som samler kartoflen, og det er altså vigtigt for konsistensen af de brasede kartofler. Hvis kartoflerne ikke er afkølet nok, vil de i stedet smuldre på stegepanden. Det endelige resultat vil derfor ikke blive brasede kartofler som vi kender det.
Inspiration til kartoffel retter: Græske kartofler og Bagt kartoffel
Stegte kartofler med kød
Hvis man udover kartofler, også har en rest kød tilbage fra gårdsdagens aftensmad, så kan man også skære dette ud i mundrette stykker, og stege det med sammen med kartoflerne. Dette giver en klassisk biksemad opskrift, som også er udemærket restemad. Derudover kan kartoflerne selvfølgelige også serveres som selvstændigt tilbehør til andre kød- og kyllingeretter.