Blomkålsgratin  Blomkåls gratin
Blomkålsgratin og andet mormor mad er stadig gode favoritter hjemme hos os. Vi elsker blomkålsgratin, der er mild i smagen og passer sig godt til både store og små familiemedlemmer. Det er tilmed en god måde, at få ekstra grøntsager i de aller mindste, og jeg kan derfor udover denne blomkålsgratin, også anbefale alle andre grøntsagsgratiner, som lækker og god hverdagsmad. Vi spiste denne blomkålsgratin i stedet for kartofler til et stykke kylling med en sprød grøn salat, men man kan også sagtens spise den som en selvstændig vegetar ret. I så fald kan man bage gratinen i et stort ildfast fad, i stedet for 8 små cocotter, som jeg gjorde denne gang. En anden udgave er, at putte skinkestykker og bacon, der kort forinden er blevet svitset på panden, i grøntsagsgratinen, og så skal i se hvor hurtigt grøntsagerne bliver spist. Velbekomme, og nyd jeres mormor mad. I vil ikke fortryde det!

Blomkålsgratin som tilbehør

Læs også gerne: Mørbradgryde – mormors opskriftGrøntsagsfad – sundt tilbehørRodfrugter med timian og Vegansk kikærtegryde

Blomkålsgratin - hjemmelavet mormormad
 
Forfatter:
 
Ingredienser
  • 1 blomkål
  • 50g smør
  • 2,5 spsk. mel
  • 3,5dl mælk
  • 2 tsk sød sennep
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk peber
  • 1 tsk muskat nød
  • 3 æg
  • 2 spsk rasp
Fremgangsmåde
  1. Skær blomkål i mundrette buketter, og kog dem i ca. 5min i en gryde med vand. De skal ikke koges møre.
  2. I en gryde smeltes smør.
  3. Tilsæt mel og rør grundigt.
  4. Tilsæt mælk og rør grundigt.
  5. Tilsæt krydderrier.
  6. Tag gryden af plusset.
  7. Skil æggeblommer fra æggehvider, og tilsæt blommerne en af gangen, mens der røres grundigt. Tilsæt blomkåls buketterne.
  8. Pisk æggehviderne stive i en skål, og vend forsigtigt hviderne i blomkålsmassen.
  9. Smør enten et stort ildfast fad eller 8 små cocotter med smør, og hæld blomkålsgratinen i fadet. Drys med rasp og bag gratinen i ovnen ved 175 graders varmluft i ca. 30min.
  10. Serveres og spises med det samme.